Bevolking is fel tegen drugsgebruik

ROTTERDAM, 9 NOV. Verreweg de meeste Nederlanders staan sterk afwijzend tegenover drugsgebruik en willen een 'keiharde' aanpak van gebruikers. Dit blijkt uit een omvangrijke peiling van de faculteit rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit. De resultaten ervan werden vandaag in Rotterdam gepresenteerd op een door de universiteit georganiseerd congres over het drugsbeleid.

Van de ondervraagden vindt 82 procent drugsgebruik wezenlijk verkeerd en 61 procent vindt dat het altijd verboden moet blijven. Een meerderheid, 59 procent, vindt drugs een groter probleem dan alcohol.

Een 'keiharde' aanpak van drugsgebruikers wordt door 55 procent van de ondervraagden gezien als het beste middel tegen overlast; 72 procent is voor gedwongen afkicken. Toch beseft 45 procent, dat dit zonder medewerking van de verslaafde zelf weinig kans van slagen heeft. Ondanks de harde opstelling blijkt alles wat met drugs te maken heeft voor de meeste Nederlanders toch een probleem op afstand te zijn. Van de ondervraagden ondervindt 95 procent in de eigen woonomgeving geen of nauwelijks overlast. Elf procent zegt ooit zelf softdrugs gebruikt te hebben, 4 procent doet dat nog en 1 procent heeft 'ooit' harddrugs gebruikt. (ANP)