BASF verwacht minder winstgroei

De winststijging bij het Duitse chemieconcern BASF heeft zich in het derde kwartaal van dit jaar voortgezet, maar de progressie was minder fors dan in de voorgaande verslagperiode. BASF geeft voorts aan dat in de komende maanden de zaken evenals bij andere chemiebedrijven minder voorspoedig zullen verlopen. Dit werd door BASF gisteren bekend gemaakt bij de publikatie van de kwartaalcijfers.

De winst voor belastingen werd in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode van 1994 meer dan verdubbeld (+ 103,4 procent) van 526 miljoen mark tot 1,07 miljard mark. Dat betekende wel een duidelijke vermindering ten opzichte van de winstgroei over de eerste twee kwartalen, die bijna 200 procent bedroeg.

Over de eerste negen maanden van dit jaar ging de winst van het chemieconcern met 156 procent omhoog naar 3,1 miljard mark (3,5 miljard gulden). De omzet groeide in het derde kwartaal met 3,5 procent tot 11,06 miljard mark (12,39 miljard gulden) en over de eerste negen maanden met 8,5 procent tot 35,12 miljard mark (bijna 40 miljard gulden).

BASF verwacht de komende maanden “bevredigende” resultaten. Maar de economische ontwikkelingen en de steeds meer merkbare druk op de verkoopprijzen zullen de winst en de omzet nadelig beïnvloeden, aldus het bedrijf uit Ludwigshafen.

BASF Nederland te Arnhem realiseerde over de eerste negen maanden een omzet van 822 miljoen gulden, een stijging van 16,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1994. In het derde kwartal is sprake geweest van een afvlakking vande groei, die over de eerste helft van het jaar nog 25 procent bedroeg.