Ajax legt armoede van RKC pijnlijk bloot

WAALWIJK, 9 NOV. Zürich, Amsterdam, Waalwijk, Madrid, Tokio. Het zijn de steden die Ajax deze maand aandoet. Maar welke naam hoort er in het rijtje volstrekt niet thuis? Juist, Waalwijk. Omdat deze gemeente betaald voetbal nog altijd niet serieus neemt. De krappe accommodatie is, eufemistisch uitgedrukt, volledig uit de tijd. Het veld altijd hobbelig en slecht verzorgd. De verlichting vooroorlogs. De ontvangst voor genodigden een drama. Noorse en Japanse journalisten kregen gisteravond ternauwernood of helemaal geen tribuneplaats. Uiteindelijk mochten ze in het donker een plekje proberen te zoeken in een volgepropte bouwvallige pijpenla die de ereloge bleek te zijn. Ajax deed in de marge van het Nederlandse profvoetbal zijn sportieve plicht en won met 3-0.

De armoede van RKC was ook op het veld terug te vinden. Het team van trainer Leo van Veen beperkte zich voornamelijk tot verdedigen. In de eerste helft met elf spelers, na rust met tien man of minimaal negen. Roda JC zette een paar weken geleden de poort wagenwijd open voor Ajax, maar dit was weer het andere uiterste. Zeker als je van tevoren weet dat je toch verliest. Ofschoon Ajax nauwelijks geïnspireerd moet zijn geweest om tussen PSV, Noorwegen (voor een aantal spelers), Real Madrid en Gremio door deze sombere vooruitgeschoven wedstrijd af te werken, werd de klus gedreven en geconcentreerd geklaard. Het gevolg was een simpele overwinning.

Leo van Veen verontschuldigde zich voor het afbraakvoetbal door er na afloop op te wijzen dat hij niet kon beschikken over een aantal belangrijke krachten, zoals Van Arum, Playfair, Dick Schreuder, Van Haaren en Hutten. Maar er waren spelers in zijn selectie die dat geen argument vonden om voor eigen publiek zó verdedigend te spelen. Onder hen Danny Muller, de zoon van oud-Ajacied Benny en zelf ooit ook lid van de club uit de Watergraafsmeer. Achteraf vroeg hij zich af of het niet anders had gekund. Hij schaamde zich voor dit avondje RKC. “Van de basisspelers ontbraken alleen de backs. Dit was een probeersel van de trainer. Kijk, in feite is er natuurlijk geen enkel systeem bestand tegen Ajax. De hoop was gevestigd op een counter. Maar dan moet er voorin wel iemand een bal kunnen vasthouden. In de eerste helft hebben we veel te slap gespeeld. We hadden agressiever om de bal moeten vechten.”

Muller, die tijdens een van zijn omzwervingen ook een periode bij FC Barcelona onder contract stond, is van huis uit een speler die gedijt in een aanvallend concept. Bij een ploeg die zo behoudend opereert als RKC gisteravond heeft hij in feite niets te zoeken, ook al kreeg hij een van de twee Waalwijkse kansen.

Natuurlijk had hij voor het duel zijn mening willen geven over de strategie. Maar het is toch altijd de trainer die beslist. “Als het aan mij had gelegen, hadden wij heerlijk aanvallend gespeeld met drie spitsen. Ik verlies liever met 7-0 in een aantrekkelijke wedstrijd dan met 3-0 in zo'n onbevredigend optreden. Normaal gesproken speelt RKC helemaal niet zo defensief. Wel tegen de topclubs. We zijn gewoon bang geweest voor de reputatie van Ajax.”

De landskampioen hoefde zich derhalve alleen in te spannen om het gat te vinden in een kluwen van verdedigers. Van Gaal miste de nog grieperige Edgar Davids. De linkshalf was gisteren voor het eerst koortsvrij en kan wat de Ajax-trainer betreft gewoon worden geselecteerd voor Nederland- Noorwegen. “Want we moeten naar het EK in Engeland”. Wegens de absentie van Davids had Van Gaal zijn elftal wat omgegooid. Ronald de Boer speelde linkshalf, Jari Litmanen rechtshalf. Na een kwartiertje warmlopen, draaide ook deze formatie op volle toeren. De tegenstand was taai, maar het eerste doelpunt onvermijdelijk. Ronald de Boer zette Kluivert vrij voor het doel na een actie van Overmars. Kluivert, dit keer schaduwspits, zorgde voor een granaatinslag achter Vonk. Na rust nam Kluivert ook de tweede treffer voor zijn rekening. Opnieuw verzorgde Overmars het voorbereidende werk. Nordin Wooter, die weer eens mocht invallen voor Finidi George en dat zo goed deed dat hij voor het eerst de Nigeriaan overtrof, dwong de derde treffer af.

Jeffrey van der Steen vloerde de rechtsbuiten binnen het strafschopgebied en arbiter Mario van der Ende gaf na enige aarzeling een strafschop. Litmanen deed wat Kluivert en Kanu tegen Volendam verzuimden: scoren van elf meter. Ondanks de goede invalbeurt van Wooter is Van Gaal niet tevreden over de ontwikkeling van de razendsnelle aanvaller. “Dat zou beter kunnen. Hij maakt nog weleens de verkeerde keuzes. Wanneer afspelen en wanneer een actie aangaan. Gelukkig is hij erg leergierig en coachbaar. Als hij invalt gaat er altijd dreiging van hem uit.”

Vervolgens gaf Van Gaal het woord aan collega Leo van Veen. Die deed nog maar eens een beroep op de gemeente Waalwijk om een nieuw stadion te bouwen toen hij bijkans het noodgebouwtje voor de pers werd uitgedrukt door journalisten en cameralieden.

    • Erik Oudshoorn