Wintersport goedkoper geworden

DEN HAAG, 8 NOV. De prijs van wintersportvakanties in Europa ligt komend winterseizoen gemiddeld 0,8 procent onder het prijspijl van 1994. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen heeft gepubliceerd.

Vergeleken met zes jaar geleden zijn de prijzen van vakanties binnen Europa meer dan een kwart duurder geworden. De prijzen van de overige vakantiesblijven ongeveer op hetzelfde niveau. Prijzen voor reizen met bestemmingen de Verenigde Staten blijven dalen. De prijzen voor wintervakanties met bestemmingen in Azië komen daarentegen na zes jaar weer op hetzelfde niveau.

Voor het eerst sinds zes jaar daalt het gemiddeld prijsniveau (met 0,8 procent) voor reizen naar Oostenrijk, het belangrijkste wintersportland. Dit is vooral het gevolg van prijsdalingen bij reizen per eigen auto (gemiddeld met 1,6 procent). Bijna tweevijfde van alle reizen naar Oostenrijk wordt met de eigen auto gemaakt. Vliegvakanties naar Oostenrijk worden gemiddeld ruim vijf procent goedkoper. De prijzen voor reizen per touringcar, het belangrijkste vervoermiddel voor reizen naar Oostenrijk, blijven vrijwel op hetzelfde niveau. Alleen het gemiddeld prijsniveau voor reizen per trein naar Oostenrijk stijgt met bijna vier procent.

De reizen per vliegtuig naar Spanje worden in het komend winterseizoen gemiddeld een procent duurder. Voor de zonaanbidders met bestemming Canarischeeilanden, de belangrijkste zonnige bestemming in de winter, stijgen de prijzen met ruim twee procent. Reizigers met bestemming Costa del Sol betalen daarentegen gemiddeld drie procent minder voor hun vliegvakantie. Het gemiddeld prijsniveau voor reizen naar Portugal daalt voor het derde achtereenvolgende seizoen.

De prijzen voor de reizen naar Azië dalen het komend winterseizoen met twee procent. Hierdoor komen de prijzen na zes jaar weer op hetzelfde prijsniveau. Door een prijsdaling van gemiddeld ruim zes procent komt het prijsniveau voor reizen naar Israël voor het eerst onder het prijspeil van zes jaar geleden. Voor het vierde achtereenvolgende seizoen dalen de prijzen van reizen naar Midden- en Noord-Amerika.