Werk moet een middel zijn om lol te maken

Diep in zijn hart heeft hij een hekel aan werken. In zijn jonge leven telt plezier. Aan status heeft hij lak, aan vroeg opstaan nog meer en geld vindt hij onbelangrijk. “Dat is hooguit gemakkelijk.” Toch moet Michael Verstappen (24) aan het werk. De druk van de overheid om langdurig werklozen aan de slag te krijgen, groeit immers. Wel stelt de jongeman zijn voorwaarden: “Werk moet een middel zijn om lol te maken.”

Anderhalf jaar lang was Verstappen werkloos. Op zijn zeventiende kwam hij van de mavo, op zijn achttiende reed hij op een vorkheftruck, op zijn eenentwintigste kreeg hij een hernia en belandde in de ziektewet. Daarna volgde een RWW-uitkering.

Sinds drie weken heeft Verstappen betaald werk. Leuk werk. Samen met vijftien andere jonge werklozen (veertien mannen en een vrouw) werkt hij voor de Evenementenpool in Eindhoven, een initiatief van uitzendbureau Start en de lokale ondernemers Van der Vleut schoonmaak en Van der Ende beveiliging.

Vanmiddag beginnen de voormalig werklozen aan hun eerste serieuze opdracht. In de binnenstad van Eindhoven moeten ze Engelse voetbalfans in de gaten houden die ronddwalen in afwachting van de wedstrijd PSV-Leeds United. Sfeerbeheer heet dat. “Want security klinkt zo onaardig.”

Ze zijn ook niet uitgerust om rellen neer te slaan; geen wapens, geen handboeien en geen politie-uniform. Breekt er opstand uit, dan moeten Verstappen en zijn collega's de politie waarschuwen en proberen de rust te bewaren. Lukt dat niet, “dan ren ik in ieder geval hard weg”, zegt Verstappen. Het moet wel leuk blijven.

Het hardrockfestival Dynamo Open Air, dat jaarlijks in Eindhoven wordt gehouden, gaf mede aanleiding tot oprichting van de Evenementenpool. Ieder jaar stuitte organisator Tinus Kanters op hetzelfde probleem: tijdens en na het festival had hij behoefte aan tientallen arbeidskrachten, de rest van het jaar niet. De pot met Melkert-geld bracht uitkomst. Waarom niet een bedrijf oprichten waaruit allerlei organisatoren van evenementen kunnen putten in tijden van grote drukte? Een uitzendbureau, een schoonmaker en een beveiligingsbedrijf zetten vervolgens het bedrijf op.

Daarbij lopen Start, Van der Vleut en Van der Ende nauwelijks financieel risico. De vijftien langdurig werklozen brengen de eigen uitkering en een aantal lokale subsidies mee naar de nieuwe werkplek. Als de zaken goed lopen, willen betrokkenen de Evenementenpool over twee jaar omzetten in een BV. Een aantal opdrachten ligt al binnen handbereik. Zo zullen de vijftien medewerkers helpen bij het tweehonderdjarig bestaan van de provincie Noord-Brabant. Een karavaan met voorstellingen trekt dan door de provincie en de Evenementenpool is betrokken bij opbouw en afbraak, vijf keer in totaal. En natuurlijk zet Kanters hen in bij Dynamo Open Air '96.

Mochten de medewerkers van de evenementenpool evenwel niks om handen hebben, dan kan participant Van der Vleut schoonmaak hun werk geven, zo bleek twee weken geleden. Alle vijftien voormalig werklozen moesten naar de nabijgelegen DAF-fabriek om daar in opdracht van het schoonmaakbedrijf een week lang vloeren te vegen en lampen te boenen. “Ze waren zo lang werkloos, we wilden hen laten wennen aan de arbeid en het vroege opstaan”, verklaart het bedrijf.

Maar Michael Verstappen toog die week met tegenzin aan het werk. “We hebben gezegd: 'we doen het een keer om onze goede wil te tonen'. Daarna niet meer. Op een groot festival wil ik best toiletten schoonmaken, daar ben ik tenslotte mede voor aangenomen. Maar niet om de DAF-fabriek te boenen.”

    • Yaël Vinckx