Weer Bosnië-overleg van Perry en Gratsjov

BRUSSEL, 8 NOV. De ministers van defensie van de Verenigde Staten en Rusland, William Perry en Pavel Gratsjov, praten vandaag in Brussel opnieuw over het probleem van een Russische deelname aan een toekomstige vredesmacht in Bosnië. Volgens bronnen in de NAVO zijn de twee ministers inmiddels dicht bij een oplossing.

Rusland wil deelnemen aan de 60.000 soldaten tellende vredesmacht die in Bosnië moet gaan toezien op de naleving van een vredesakkoord, als dat eenmaal is getekend. Maar Rusland weigert zijn troepen onder NAVO-bevel te plaatsen; de NAVO daarentegen eist het ongedeelde opperbevel over de vredesmacht op. Vorige week werd in Moskou geopperd dat de plaatsvervangend opperbevelhebber van de vredesmacht een Rus zou kunnen zijn, die het bevel over de Russische eenheden zou kunnen voeren.

Rusland en de VS zijn het onlangs wel eens geworden over de vorming van een gezamenlijke eenheid die in Bosnië naast de vredesmacht gaat opereren en die vooral zal worden belast met taken als het verbeteren van wegen en het herstellen van beschadigde bruggen.

Perry zei gisteren dat Amerikaanse troepen voor de internationale vredesmacht erop moeten rekenen dat ze al binnen enkele dagen na de ondertekening van een vredesakkoord naar Bosnië worden gestuurd. Hij woonde gisteren in Duitsland manoeuvres bij van tienduizend militairen die deel zullen gaan uitmaken van de vredesmacht. (AP)