Van Kooten toont begrip na ontslag

ROTTERDAM, 8 NOV. De Nijmeegse erediviseclub NEC heeft gisteren trainer Cees van Kooten ontslagen. Hiermee reageerde het bestuur op de kritische geluiden die de vaste supporterskern van NEC de laatste weken uitte. Van Kooten is de derde trainer die dit seizoen bij een eredivisieclub moest vertrekken. Van Hanegem (Feyenoord) en Körver (De Graafschap) gingen hem voor.

De ontslagen trainer toonde zich niet verrast door de mededeling van het bestuur. Na de 4-1 nederlaag van afgelopen zaterdag tegen Roda JC voelde hij naar eigen zeggen de bui al hangen. “De beslissing is begrijpelijk, maar ook onlogisch”, zo liet Van Kooten zich cryptisch uit. “Naar mijn mening heeft het bestuur te snel ingegrepen. Er zat nog genoeg rek in bij deze spelersgroep. Ik had een goede verstandhouding met de ploeg. Maandag heb ik nog een goed gesprek gehad met de jongens.” Aanvoerder Cees Lok bevestigde vanmorgen in het Algemeen Dagblad de goede onderlinge verstandhouding. “Alleen een paar wisselspelers zagen het niet in hem zitten, maar dat zie je wel meer. Van ons had hij mogen blijven, ook al omdat wij de meeste schuld hebben aan de slechte resultaten.” Volgens NEC-voorzitter Lex Coenen was het ontslag van Van Kooten een optelsom van factoren. “Als bestuur waren we niet tevreden met de resultaten en ook niet met het vertoonde spel. We hebben er geen vertrouwen meer in.” NEC staat momenteel op de veertiende plaats in de hoogste afdeling. Met drie overwinningen, twee gelijke spelen en acht nederlagen voldoet de club niet aan de hooggespannen verwachtingen. In vergelijking met vorig seizoen had NEC zich versterkt met enkele gerichte aankopen. Mede daardoor had Van Kooten afgelopen zomer een hoog verwachtingspatroon geschapen. “We moeten gaan oogsten, wat we vorig jaar hebben gezaaid”, sprak hij in Voetbal International.

Vorig seizoen wist NEC ternauwernood degradatie te vermijden. Een jaar daarvoor was de club onder leiding van Jan Pruyn gepromoveerd naar de eredivisie. De zachtaardige Pruyn moest destijds na de promotie als coach plaatsmaken voor de rechtlijnige Van Kooten. Vanaf vandaag neemt assistent Ron de Groot de training over. Technisch-directeur Leen Looyen gaat zich tijdelijk belasten met de coaching. Ondertussen gaat NEC op zoek naar een opvolger voor Van Kooten.

Voor de 47-jarige coach was NEC de eerste profclub die hij onder zijn hoede had. Hij begon zijn trainersloopbaan bij Hercules Zutphen en was tot de zomer van 1994 actief bij AGOVV uit Apeldoorn. Als speler was hij een zwaarlijvige midvoor, het type stormram. Hij was onder meer actief bij Hermes DVS, Telstar, Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. In de beginjaren tachtig kwam Van Kooten negen keer uit voor het Nederlands elftal.