Tennisfederatie overweegt nieuwe regels voor rackets

EINDHOVEN, 8 NOV. Het is tijd om knopen door te hakken, zegt Brian Tobin, voorzitter van de internationale tennisfederatie (ITF). Zijn federatie is serieus op zoek naar oplossingen om de sport aantrekkelijker te maken en denkt over nieuwe regels. “Tennis is gelukkig niet meer zo'n eng steriel Engels spelletje. Maar we moeten de veranderingen ook weer niet te ver doorvoeren alleen omdat mijnheer Ivanisevic zo verrekte hard serveert.”

De Australiër Tobin geeft leiding aan het ITF-kantoor in Londen, waar zestig mensen werken. Met de organisatie van grand- slamtoernooien en de strijd om de Davis Cup verdient de federatie miljoenen. Die worden onder meer besteed aan steun voor het tennis in het arme deel van de 191 aangesloten landen. Maar de ontwikkelingslanden zijn niet Tobins grootste zorg. Dat zijn de ontwikkelingen in het tennis.

De technische commissie van de ITF bereidt zich voor op een nieuwe bijeenkomst met de 'industrie', de racket- en ballenfabrikanten. “Het wordt tijd voor beslissingen”, zie Tobin in Eindhoven waar hij dit weekeinde het WK rolstoeltennis bezocht. “Technisch is er verschrikkelijk veel mogelijk, we moeten de grenzen gaan aangeven. Chang speelt nu met een racket dat een inch (ongeveer 2,5 centimer) langer is. Er is uitgerekend dat hij daardoor 10 procent harder serveert. Stel je eens voor dat Ivanisevic besluit een racket te nemen dat 5 inches langer is.” De komende weken spelen de toppers de Masters in Frankfurt, de Davis-Cupfinale in Moskou en het toernooi om de Grand-Slamcup in München.

De ITF is zich van het gevaar bewust. Het mannentennis op hardcourt is af en toe onnavolgbaar. Tobin geeft eerlijk toe zelf liever naar vrouwenpartijen te kijken. “Maar we moeten de kritiek op het mannentennis niet overdrijven. Vroeger heette het graveltennis, met de ellenlange rally's, oersaai.”

Uit het verhaal van Tobin is op te maken dat de industrie binnenkort met nieuwe regels te maken krijgt. Het idee de spelers voortaan maar één opslag te gunnen, stuit op te veel verzet. Zo zal het met meer voorstellen van de technische commissie gaan. “Wat het waarschijnlijk ook niet zal halen, is het voorstel om bij de mannenpartijen na de vierde set alleen nog een tiebreak te spelen. Omdat de partijen te lang zijn.”

Het zijn voorstellen ontstaan na kritiek van de grote tv-stations. Tobin probeert de druk af en toe te negeren. “We moeten onze oren niet naar de tv laten hangen. Anders wordt tennis net een circus. Aan de andere kant kunnen we er niet omheen dat zendtijd verschrikkelijk belangrijk voor ons is.”

Tennis is behalve een tv-sport ook een volkssport geworden. Davis-Cupwedstrijden lijken wel voetbalwedstrijden. “Ik vind het prachtig een heel stadion te zien meeleven. Al mag het nooit een uiting van nationalisme worden. Het moet absoluut fair blijven.” Daarom reisden twee medewerkers begin deze week naar Moskou, waar begin volgende maand de finale tussen Rusland en de Verenigde staten wordt gespeeld. De Russen bereikten de eindstrijd door Duitsland te verslaan. In de nacht voor wedstrijd werd de baan onder water gezet om het gravel traag te maken.

“Onze mensen gaan de boel in de gaten houden. Als 's nachts mensen met een gietertje rond lopen, weten we dat die geen planten gaan water geven”, lacht Tobin. De ITF beboette de Russische bond met 25.000 dollar. “We vonden uitsluiting een te zware maatregel. Deze geldstraf is er natuurlijk puur voor de vorm. Volgende maand melden ze zich bij ons voor financiële hulp voor één of ander project en hebben ze het geld weer terug.”

Hij doet er lacherig over, maar de financiële chaos bij nationale bonden is een grote zorg. “Omdat daar alles wat opgebouwd is, net zo hard weer wordt afgebroken.” Als voorbeeld geeft hij de Zuidafrikaanse tennisbond, die onlangs failliet ging. “De ITF had met de bond een tenniscentrum opgezet. Om alle Afrikaanse talenten een goede opleiding tot prof te geven. Er is verschrikkelijk veel geld verdwenen. We gaan er nu maar alleen verder.”

De Zimbabwaanse professional Byron Black werd in Amerika opgeleid. Zijn opvolgers van het zwarte continent moeten in Afrika worden getraind. Het is de strategie van Tobin, die ook in Azië al druk bezig is. “De ITF heeft de voor Indiër Leander Paes zijn opleiding in Amerika betaald. Als Nederland volgend jaar in de Davis Cup van India verliest, mogen jullie ons de schuld geven.” (ANP)