Ritzen biedt verhoging salaris met 1 procent

ZOETERMEER, 8 NOV. Minister Ritzen (onderwijs) heeft de onderwijsbonden vanmorgen een salarisbod van één procent gedaan. De bonden hebben in maart 4,5 procent aan loonruimte geëist en wachtten sindsdien op een tegenbod van Ritzen. Deze en volgende week hebben de bonden stakingen in het onderwijs uitgeroepen om Ritzen te dwingen eindelijk met een bod te komen.

Deze stakingen gaan vooralsnog door, omdat de onderwijsbonden (ABOP, KOV, NGL en PCO) het bod van Ritzen “onder de maat” vinden. Vrijdag gaan Ritzen en de bonden onderhandelen. “Als Ritzen dan niet komt met een beter bod, gaan de stakingen volgende week gewoon door”, aldus een woordvoerder van ABOP. In Rotterdam meldden zich gisteren iets meer dan 1300 stakers, in Groningen 750. Maandag kwamen in Utrecht bijna 670 leden naar de eerste bijeenkomst.

Ritzen heeft lang gewacht met opening van het CAO-overleg omdat hij de uitkomst van de onderhandelingen tussen Binnenlandse Zaken en de ambtenarenbonden over VUT, ziektekosten en pensionering wilde afwachten. Deze onderhandelingen zijn nog altijd niet afgerond. De onderwijs-CAO liep al in april af. Ritzen stelt nu aan de bonden voor om een 'tussen-CAO' te sluiten van april 1995 tot juni 1996, waarin alleen de loonsverhoging wordt geregeld. Belangrijke wensen van de bonden, zoals een nieuw ouderenbeleid, sabbatsverlof en vermindering van de werkdruk, moeten dan in de volgende CAO vanaf 1 juni 1996 worden geregeld. Een woordvoerder van de christelijke vakbonden wees er op dat werknemers van Defensie twee procent loonsverhoging krijgen.