Publieksprijs voor Adriaan van Dis

AMSTERDAM, 8 NOV. De schrijver Adriaan van Dis heeft dit jaar de Publieksprijs van de CPNB gewonnen. In een enquête onder 26.500 bezoekers van boekhandels, bibliotheken en lezers van het dagblad Trouw liet 10 procent van de ondervraagden weten zijn roman Indische duinen het mooiste te vinden wat ze het afgelopen jaar gelezen hadden. Op enige afstand volgde de schrijfster Connie Palmen, met haar filosofische roman De vriendschap.

Opvallend was het grote aantal lezers dat zijn voorkeur uitsprak voor literaire titels. Met uitzondering van De Celestijnse belofte (6) en Het vonnis (10) van John Grisham bestond de lezerstoptien dit jaar geheel uit literatuur met, naast Van Dis en Palmen, de schrijvers Isabel Allende (3), Nicolaas Matsier (4), Anna Enquist (5), Joost Zwagerman

In de enquête werd ook nog gevraagd naar de leeftijd en het geslacht van de lezers. Daarbij blijken de boeken van Jung Chang, Anna Enquist en Isabel Allende typisch 'vrouwenboeken' te zijn. Van de bewonderaars van Jung Changs Wilde zwanen is 88 procent vrouw. Verder blijken Nicolaas Matsier en Adriaan van Dis hun aanhang vooral onder oudere lezers te vinden, en spreekt Joost Zwagermans De buitenvrouw vooral jongere lezers aan. De tussenliggende leeftijdsgroep ziet meer in Asbestemming van A.F.Th. van der Heijden.

Van Dis was verheugd over zijn uitverkiezing. Hij hoopte nu eindelijk af te zijn van zijn reputatie van elitair schrijver. Uit de enquête zou duidelijk zijn dat hij 'een schrijver voor het volk' was.