Overschot betalingsbalans Japan daalt

TOKIO, 8 NOV. Het overschot op de Japanse lopende rekening van de betalingsbalans daalt. In de eerste helft van het op 1 april begonnen begrotingsjaar bedroeg het surplus 58,3 miljard dollar tegen bijna 63 miljard in dezelfde periode van 1994. De handelsbalans liep terug van 72,3 miljard tot 70,2 miljard dollar, zo blijkt uit vanmorgen gepubliceerde cijfers van het ministerie van handel in Tokio. Het overschot op de lopende rekening is de belangrijkste graadmeter voor de handel in goederen en diensten en ligt in de verhouding tussen Japan en zijn belangrijkste handelspartners, de Verenigde Staten en Europa, gevoelig. Economen hadden al een dalende trend in het surplus voorspeld. De groei van de import door toedoen van de dure yen is daar debet aan. (Reuter, AP)