Orco brengt bod uit op alle aandelen van fonds OAMF

ROTTERDAM, 8 NOV. De particuliere investeringsmaatschappij Orco gaat een openbaar bod uitbrengen van 14 gulden per participatie van het omstreden beleggingsfonds OAMF. Dat hebben Orco en de belangenvereniging van beleggers VEB gistermiddag bekendgemaakt.

Orco, waarover de financier drs. W. Guis de scepter zwaait, is de beheerder van het OAMF-fonds dat de afgelopen maanden het mikpunt is geworden van zware kritiek van beleggers. OAMF heeft een belegd vermogen van ongeveer 400 miljoen gulden. De beleggers wonnen onlangs, verenigd onder de vlag van de VEB, een kort geding tegen Orco om een vergadering van participanten te krijgen waarin voorstellen voor liquidatie en terugbetaling van het vermogen ter tafel moesten komen.

De beleggers klaagden over het feit dat de participaties van het fonds op de effectenbeurs veel minder waard zijn dan op basis van de omvang van de beleggingen van OAMF becijferd kan worden. Dit waardeverschil, een zogeheten discount, is volgens de ontevreden beleggers ontstaan doordat de fondsbeheerder Orco weigert om eigen aandelen in te kopen en zo de beurskoers te reguleren.

Orco en de VEB hebben nu een compromis gesloten, waarbij Orco een bod uitbrengt op de participaties. Onderdeel van de overeenkomst is een regeling met de fiscus, zodat de opbrengst van de participaties voor particuliere beleggers belastingvrij kan worden ontvangen.

De koers van de participaties van OAMF steeg gistermiddag in drukke handel in reactie op het nieuws met 45 cent naar 13,85. Het bod van Orco zal begeleid worden door de zakenbank Kempen & Co, die eerder al door Orco in de arm was genomen als adviseur om te zoeken naar een oplossing voor het waardeverschil tussen de beurskoers en de beleggingen van OAMF.

Liquidatie van OAMF zou fiscaal nadelig uitpakken. Bij de bepaling van de hoogte van het bod speelde mee dat eerst beheerder Orco moest worden afgekocht wegens het verbreken van de vermogensbeheerovereenkomst. Dat kost volgens de VEB en Orco 7,5 miljoen gulden.

Het afgedwongen bod op OAMF vertoont grote overeenkomsten met de manier waarop de VEB eerder een bod heeft uitgelokt op de aandelen van de aan Orco gelieerde Antilliaanse Orco Bank. Ook de waarde van de bezittingen en beleggingen van deze bank week sterk af van de beurskoers. Pressie van een monsterverbond tussen grootaandeelhouder J. Kroonenberg, een Amsterdamse vastgoedhandelaar, en de VEB leidde tot een bod op Orco Bank door een dochter van ABN Amro.