Nationalistische leider formateur in Letland

RIGA, 8 NOV. President Guntis Ulmanis van Letland heeft Maris Grinblats, de leider van de nationalistische partij Voor Vaderland en Vrijheid, gevraagd een nieuwe regering te vormen.

Naar verwachting zal Grinblats proberen met de nationaal-conservatieve partij LNNK en de twee vroegere regeringspartijen Letse Weg en Boerenunie een nieuwe regering te vormen. Deze vier partijen kunnen echter slechts rekenen op de steun van 46 van de honderd parlementariërs.

Met zijn keuze negeert Ulmanis de meest voor de hand liggende optie na de verkiezingen van 1 oktober, de aanwijzing van Ziedonis Cevers als formateur. Cevers leidt de linkse partij Samnieks, die bij de verkiezingen de grootste van Letland werd. Na de verkiezingen heeft hij een akkoord over samenwerking bereikt met de leiders van drie andere partijen. Samen kunnen deze partijen op een meerderheid van 53 leden van het parlement rekenen.

Ulmanis heeft die optie echter afgewezen omdat hij de leider van een van deze vier partijen, Joachim Siegerist, niet in enige Letse regering wil zien. Siegerist leidt de extreem-rechtse Volksbeweging voor Letland, die bij de verkiezingen onverwacht sterk uit de bus kwam. Hij staat bekend om racistische en xenofobe uitlatingen en is in Duitsland tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het aanzetten tot rassenhaat.

In een vraaggesprek met een Letse krant zei Ulmanis eerder deze week: “Siegerists uitspraken zijn extremistisch geweest. Ik kan er niet mee instemmen en zal er nooit mee instemmen dat een man als hij toetreedt tot een Lets kabinet.” Volgens de president zou de opname van Siegerists partij in een regeringscoalitie de internationale reputatie van Letland schaden.

Op de eerste bijeenkomst van het op 1 oktober gekozen parlement slaagde Saimnieks er in vrijwel alle belangrijke parlementsposten in de wacht te slepen. Saimnieks-lid Ilga Kreituse werd met 51 tegen 49 stemmen als voorzitter van het parlement gekozen. (AP)