Meisje mag van rechter met jongens voetballen

ROTTERDAM, 8 NOV. Nicole Delies (15) uit Groningen mag de rest van het lopende seizoen met de jongens mee voetballen in de landelijke B1-competitie. Dat heeft de president van de rechtbank in Utrecht gisteren bepaald in kort geding. De KNVB krijgt twee dagen de tijd om Nicole de daarvoor benodigde ontheffing te verlenen. Voor elke dag dat dat langer duurt moet de voetbalbond een dwangsom van 250 gulden betalen.

De talentvolle middenveldster van GVAV-Rapiditas had samen met haar ouders de KNVB voor de rechter gedaagd omdat de voetbalbond aan de landelijke B1-competitie, in tegenstelling tot regionale wedstrijden, geen gemengde teams laat meedoen. Eén keer maakte de KNVB op die regel een uitzondering voor een voetbalster uit Lisse, maar de bond is niet van plan de deur wagenwijd open te zetten voor dribbelende dames.

President Hofhuis zei het niet onrechtmatig te vinden dat de KNVB verschil maakt tussen jongens en meisjes. Maar het onderscheid dat de voetbalbond maakt tussen de regionale en landelijke competitie noemde hij volstrekt willekeurig. “Daarvoor zijn geen deugdelijke redenen aangevoerd.”

bpTijdens het geding plaatste de behandelend president, mr. Slothouber, al vraagtekens bij de logica van de regel. Aan het niveau kan het niet liggen, redeneerde hij, want de B1-speelsters zitten niet voor niets in het eerste. En ook het omkleden zorgt niet voor onoverkomelijke problemen.

xpKNVB-raadsman mr. Utermark probeerde het uit te leggen. “Je kunt de aankomende profs van Ajax en Feyenoord toch niet tegen meisjes laten spelen? In de regionale competitie ligt dat anders. Die is wat recreatiever. Voetbal is van nature geen sport om gemengd te beoefenen.”

De rechtbank-president vindt het echter niet aannemelijk gemaakt dat de regionale competitie recreatiever is. “Het argument dat de jongens van deze leeftijd zich zullen inhouden als ze tegen meisjes spelen, snijdt mogelijk wel hout. Maar de KNVB heeft op dit punt het onderscheid tussen de regionale en landelijke competitie niet duidelijk gemaakt.”

De uitspraak geldt alleen voor het lopende seizoen 1995-'96, omdat de KNVB nog volop in discussie is over damesvoetbal. Een speciale commissie van de bond komt volgend voorjaar met nieuwe voorstellen. Mogelijk leiden die tot reglementswijzigingen.

KNVB-woordvoerder Stolk verwachtte vanmorgen dat de voetbalbond niet in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank-president. “Daarover beslist de amateursectie. Maar het lijkt me onverstandig. De praktijk is de heraut van de reglementen. De KNVB is er niet om meisjes het voetballen te beletten, wij zijn niet vrouw-onvriendelijk.” De KNVB-woordvoerder verwacht dat de regels volgend jaar zo versoepeld zijn, dat meisjes gewoon kunnen meespelen. De voetbalbond heeft geen verzoeken om dispentatie ontvangen van andere meisjes.