Levensgevaarlijk vuurwerk in handen kinderen, ouders bezorgd

ROTTERDAM, 8 NOV. De politie heeft gisteren een tiental meldingen gekregen van bezorgde ouders van kinderen die in het bezit zijn een nieuw soort, zeer explosief vuurwerk. Het gaat om kartonnen strijkers van Chinese makelij waarvan de springlading zo zwaar is dat ze bij ontsteking levensgevaarlijke verwondingen kunnen veroorzaken.

De ouders belden de politie na berichten dat dezelfde strijkers door een anonieme afzender per post naar verschillende politiekorpsen waren gestuurd. Gistermorgen ontving de politie in Haarlem, Tilburg en Den Haag, alsook de Rotterdamse Keuringsdienst van Waren, een pakketje met daarin zwarte strijkers van twintig centimeter lang en met een doorsnede van vier centimeter.

Vanmorgen werd bekend dat de politie in de regio Midden-Brabant afgelopen zondag tijdens een grenscontrole bij Goirle al een partij van deze strijkers in beslag heeft genomen. De partij van ruim vijftien kilo zou in het Belgische Baarle-Hertog zijn gekocht.

Bij een proefexplosie die de keuringsdienst gisteren uitvoerde, sloegen de strijkers een deuk van vijftig centimeter in een metalen plaat. Volgens een politiewoordvoerder was de luchtdruk van de explosie in de open lucht nog voelbaar op honderd meter afstand. De ontploffing was zo krachtig dat de meetapparatuur van de keuringsdienst werd vernield.

Het vuurwerk is inmiddels voor onderzoek overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst. De strijkers, waarop een doodshoofd staat afgebeeld, zijn gefabriceerd in China. Uit de meldingen blijkt volgens de politiewoordvoerder dat de strijkers vooral in het zuiden van Nederland in omloop zijn. De politie weet niet om welke hoeveelheden het gaat.

De politiewoordvoerder denkt dat de anonieme afzender van de pakketjes het gevaar van de strijkers aan de orde heeft willen stellen. Inmiddels zijn twee rechercheurs op de zaak gezet. Volgens de politie wordt elk jaar in november en december op grote schaal illegaal vuurwerk ingevoerd vanuit het buitenland. Vooral in België, waar in tegenstelling tot Nederland de verkoop van vuurwerk het hele jaar is toegestaan, wordt het vuurwerk met kilo's tegelijk ingeslagen, zegt de politie. In Brabant houdt de politie daarom in de laatste twee maanden van het jaar extra controles bij grensovergangen. Ook op andere plaatsen waar in het verleden illegaal vuurwerk is verhandeld, gaat de politie extra controleren.