Leger Rwanda doodt zeker 300 Hutu-rebellen

NAIROBI, 8 NOV. Het regeringsleger van Rwanda heeft bij een aanval in het grensgebied met Zaïre naar schatting 300 Hutu-rebellen gedood. Dat heeft een woordvoerder van de Rwandese vice-president, Paul Kagame - die wordt gezien als de sterke man in Kigali - vandaag gezegd. De rebellen gebruikten een eiland, Iwawa, dat ligt in het Kivu-meer tussen Rwanda en Zaïre, als uitvalsbasis voor een 500 tot 600 man sterke militie. Het door Tutsi's gedomineerde Rwandese Patriottische Leger (RPA) bestormde het eiland zaterdag met een elite-eenheid van 200 man. Bij de strijd, die tot gisterochtend duurde, verloren volgens een eigen opgave van het leger vijf militairen het leven. Het leger nam vijftien rebellen gevangen. Waarnemers van de Verenigde Naties hebben bevestigd dat op Iwawa zware strijd is geleverd tussen leger en rebellen. Het RPA - voorheen Rwandees Patriottisch Front genoemd - kwam in juli van het vorig jaar aan de macht nadat extremistische Hutu's in enkele maanden tijd honderdduizenden Tutsi's en een klein aantal gematigde Hutu's hadden vermoord. Zo'n 40.000 Hutu-soldaten en meer dan 2 miljoen Hutu-burgers vluchtten uit angst voor represailles van de Tutsi's naar naburige landen, zoals Zaïre. (AP, Reuter)