Lea Rabin gaat confrontatie aan met rechts

TEL AVIV/ WASHINGTON, 8 NOV. Yitzhak Rabins weduwe, Lea, is gisteren de confrontatie aangegaan met Likud-leider Binyamin Netanyahu, die zij ervan beschuldigde een klimaat te hebben gecreëerd waarin de moord op haar echtgenoot door een joodse extremist mogelijk werd.

Netanyahu wees de beschuldigingen later van de hand.

Lea Rabin gaf Netanyahu en zijn Likud “zonder meer de schuld” in een reeks vraaggesprekken, onder andere met de Amerikaanse televisiemaatschappijen ABC en CNN. “Als u hun toespraken in de Knesset ooit heeft gehoord, begrijpt u wat ik bedoel. Ze waren zeer, zeer gewelddadig in hun uitdrukkingen: 'we verkopen het land uit. Er zal geen Israel zijn na dit vredesakkoord'. ” “Er is eerst opruiing, en vervolgens komt er iemand die tot actie overgaat.”

“Er was een Likud-bijeenkomst in Jeruzalem niet lang geleden”, herinnerde ze zich. “Ze hulden een afbeelding van Yitzhak, mijn echtgenoot, in het uniform van een nazi-leider, en de heer Netanyahu was erbij. Hij sprak zich er later tegen uit, maar hij was er en hij maakte er geen eind aan.”

Lea Rabin zei Netanyahu maandag tijdens Rabins begrafenis “zo kil mogelijk” te hebben bejegend. “Ik had vermeden zijn hand te schudden als dat mogelijk was geweest. Maar ik denk dat je in een dergelijke situatie beter geen show kan opvoeren en ik vond het beter hem niet recht in het gezicht te zeggen dat ik zijn hand niet wilde schudden.” “Hij wist, en we begrepen het beiden, dat we het allebei heerlijk zouden hebben gevonden elkaar niet de hand te schudden.”

Netanyahu suggereerde later in vraaggesprekken met CBS en CNN dat de beschuldigingen van Rabins weduwe wortelden in de “emotionele turbulentie” door het verlies van haar man. “We hebben een heel oud en heel wijs joods gezegde dat stelt: 'beoordeel mensen niet in hun verdriet'. Maar vervolgens ging hij wel degelijk op de zaak in.

Hij zei dat hij werkelijke, diepe meningsverschillen met Rabin en diens regering had over het vredesproces met de Palestijnen, maar onderstreepte dat hij nooit had aangezet tot politiek geweld. “Niemand in Israel heeft vaker dan ik tegenover demonstranten gestaan die schreeuwden: 'Rabin is een verrader', 'Rabin is een moordenaar', en hen weggeschreeuwd, hen bij elke gelegenheid tot zwijgen gebracht. Daarom zijn die pogingen om hier nu politieke winst uit te halen, om te proberen te zeggen dat het de verantwoordelijkheid van Likud is, zoiets als de vraag stellen of Lee Harvey Oswald een Republikein of een Democraat was en vervolgens de partij de schuld geven.”

Rehavan Ze'evi, leider van de rechtse Moledetpartij, beschuldigde gisteren links er juist van de sfeer te hebben geschapen waarin de moord op Rabin mogelijk werd. Ze'evi, wiens partij de uitzetting van alle Palestijnen voorstaat, woonde de bijeenkomst in Jeruzalem bij waarop Rabin als nazi-officier werd afgebeeld. (Reuter, AP, AFP)