KNVB in kort geding: Jol was in opspraak

UTRECHT, 8 NOV. De reden van de KNVB om voetbalscheidsrechter Dick Jol levenslang te schorsen was niet de schuldvraag, maar het feit dat hij “in opspraak is geraakt”. Dat maakte de raadsman van de voetbalbond, Mr. Utermark, vanmiddag bekend tijdens het kort geding dat de 39-jarige arbiter tegen de voetbalbond heeft aangespannen.

Jol zou bij een Haagse groentewinkel geld hebben ingezet op wedstrijden die hij zelf leidde. De scheidsrechter heeft dat steeds ontkend. Gegevens van een informant, die volgens Utermark “een betrouwbare indruk maakten”, hebben voor de KNVB de doorslag gegeven om de kwestie serieus te nemen. De advocaten van Jol spraken vanmiddag over aanwijzingen van “hoogst twijfelachtige waarde”. Ze eisten derhalve rehabilitatie van de arbiter. “Het is nog niet te laat. Gezag kan worden herwonnen”, aldus Mr. Castermans.

Jol wil weer fluiten. Hij beseft echter dat dat gezien de publiciteit rondom deze kwestie niet met onmiddellijke ingang kan. Daarom vroeg zijn raadsman de rechter, Mr Broekhuizen, “een wijze man of vrouw” aan te wijzen die wel een gedegen oordeel kan vellen.

Utermark reageerde afwijzend. “De zaak is uiterst zorgvuldig behandeld door de KNVB.” Jol werd op 9 oktober, vijf dagen na zijn laatste wedstrijd Roda JC-PSV, op non-actief gesteld. Hij had daarna twee keer een onderhoud met vertegenwoordigers van de KNVB. Daarin ontkende hij de beschuldigingen.

De KNVB werd evenals het tv-programma Deadline over de vermeende gokpraktijken van Jol door een tipgever uit Rijnsburg ingelicht. Zijn identiteit is inmiddels bekend. Het gaat om een commissionair van de grossier van de genoemde groenteman. Op last van zijn raadsman Mr. Moszkowicz wil de commissionair geen commentaar geven. Het was deze man die vorige week anoniem zijn verhaal deed in het televisieprogramma. Woordvoerder G. Wilbers van het advocatenbureau van Jol sprak later van “praktijken van een amateur-detective”.

Het was vanmorgen druk in de rechtszaal. Jol werd al bij zijn aankomst, ruim een half uur voor aanvang opgewacht door drie cameraploegen een een horde fotografen.