KNP BT onder druk op weing actieve beurs

AMSTERDAM, 8 NOV. Ondanks een winst in het derde kwartaal van 116 miljoen gulden stond de koers van papierconcern KNP BT vanochtend op de beurs sterk onder druk. De koers brokkelde rond het middaguur 3,10 gulden af tot 42,20 en liep daardoor niet in de pas met de fraaie concernprognoses voor de rest van dit jaar

AMSTERDAM KNP BT was vanochtend de grootste verliezer op de beurs die bij gebrek aan structureel richtinggevend nieuws weinig activiteit vertoonde. Philips noteerde vanochtend 1,20 lager op 57,20. Enkele maanden geleden werd bijna 30 gulden meer voor het elektronicafonds betaald.

Fokker kon zich met een winst van 20 cent herstellen op 8,00 gulden. De koers van de vliegtuigbouwer fluctueert sterk door de op handen zijnde onderhandelingen tussen moederconcern DASA en de Nederlandse overheid over een eventuele financiële steunopertatie voor Fokker. Gisteren hield minister Wijers van economische zaken in Brussel een pleidooi voor samenwerking van de belangrijkste Europese vliegtuigfabrikanten, waaronder Fokker. Bijna 70.000 Fokker-aandelen veranderden vanochtend van eigenaar.

Ander luchtvaartnieuws kwam van de KLM waar het loonconflict met de piloten weer oplaaide. Als president van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) noemde president Benno Baksteen de KLM “een onbetrouwbare partner” met wie het nooit meer goed komt. Ook zette hij zijn vraagtekens bij het onderhoud van de vliegtuigen van de KLM. De koers van het luchtvaartfonds ging 50 cent naar beneden op 54,30 gulden.

Andere belangrijke fondsen die moesten inleveren waren Heineken (tachtig cent op 279,10 gulden en Hoogovens (zes dubbeltjes op 52,80 gulden).

Op de lokale markt bereikte het ingenieursbureau Fugro op 13,80 eerst een nieuw dieptepunt, maar daarna trad een herstel in tot 14,30. Smit Trafo ging 0,70 gulden naar beneden op 26,50 en voor P & C werd twee gulden minder betaald op 83 gulden. Daarentegen won Free Record 0,90 gulden op 35,40 en vernbeterde Atag 1,20 gulden op 109 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York is de Dow Jones-index gisteren verder verwijderd geraakt van het afgelopen vrijdag geboekte record. Het koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen, dat maandag al met ruim 11 punten daalde, ging met nog eens 16,98 punten omlaag naar 4797,03.

Handelaren schreven de koersverliezen toe aan winstnemingen en zwakte van de technologiesector. De producenten van halfgeleiders leden onder berichten die duiden op een vermindering van de vraag. Zo liet Cirrus Logic weten dat een belangrijke afnemer de orders voor speciale chips heeft teruggeschroefd. Intel, de grootste in deze branche, leed een flink koersverlies. Ook IBM moest omlaag. De Nasdaq-index, waarin technologiefondsen zwaar wegen, sloot maar liefst 1,7 procent lager.

De dollarkoers ging verder omhoog, zij het mondjesmaat. De slotkoers bedroeg 1,5855 gulden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag lager gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 157,93 punten ofwel 0,8 procent tot 17.863,29. Vooral de technologiefondsen hadden het moeilijk. Verder werden de aandelen van de in opspraak geraakte Daiwa Bank op grote schaal verkocht. Dat kwam mede door berichten dat het effectenhuis Nomura niet bereid is steun te geven aan een fusie van Daiwa en Sumitomo Bank.