Kamer: aanpak branche-vreemde verkoop stations

DEN HAAG, 8 NOV. Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) voelt niets voor maatregelen om een einde te maken aan de “sluipende branchevervreemding” bij pompstations die de grote Kamerfracties gisteren signaleerden. Bij tankstations worden steeds meer voedingsmiddelen en andere waren verkocht die bij de wegrestaurants en de detailhandel thuishoren, vond de Kamer.

PvdA-woordvoerder Van Heemst meende dat de vorige minister van economische zaken, Andriessen, in 1994 ongemerkt tijdens het zomerreces het assortiment dat de tankstations mogen verkopen, heeft verruimd. De Kamerleden Leers (CDA) en Hofstra (VVD) vinden met Van Heemst dat de branchevervreemding te ver is doorgeschoten. Leers: “Je krijgt de indruk dat de tankstations vandaag of morgen ook een metertje McDonalds gaan installeren. Er moet een regeling komen om de horeca te beschermen”.

Regeringsfracties en oppositie waren het er gisteren over eens dat er een duidelijke scheiding moet komen tussen produkten die tankstations mogen aanbieden en maaltijden en dergelijke die aan de wegrestaurants zijn voorbehouden. Jorritsma voelde niets voor nieuwe regelingen en controle door de overheid en verwees naar haar collega van economische zaken. De minister zei dat veel wegrestaurants kansen missen omdat ze naast “uitstekende maaltijden” niet de “snelle snacks” aanbieden waar haastige automobilisten naar op zoek zijn.