FOIE GRAS MET AIGUILLETTES

Ter gelegenheid van de presentatie van de nieuwe gids van de bij de Logis de France aangesloten hotel-restaurants, die heel handig te herkennen zijn aan de groen-geel gekleurde 'schoorstenen' die ze als symbool voeren, waren enkele koks uit het zuid-westen van Frankrijk naar Nederland gekomen om streekgerechten klaar te maken.

Annie Demen van Hotel Boni in het plaatsje Cagnotte dat ten zuiden van Dax ligt maakte een zeer smakelijk borrelhapje klaar, waarvoor ze typische streekprodukten als ganzelever en aiguillettes van de eend gebruikte. Deze aiguillettes kun je in dat deel van Frankrijk overal, in de supermarkt, bij de poelier en op de markt, zelfs per stuk kopen. Een auguillette is het lange smalle en zeer malse stukje vlees dat zich aan weerszijden van het borstbeen van de eend bevindt. In Nederland zijn deze 'naaldjes' (aiguille=naald) helaas niet te koop. Maar in plaats van echte aiguillettes kunnen er ook smalle reepjes eendeborst gebruikt worden. Annie Demen maakte haar gerecht als volgt: ze stak uit enkele plakken ganzelever - van een halve centimeter dik - rondjes uit met een middellijn van zo'n 7 centimeter. Om deze rondjes drapeerde ze de reepjes eend die ze vast stak met enkele cocktailprikkers. Ze bakte de rondjes zeer snel, ongeveer 1 minuut, aan beiden kanten in hete boter. Beetje zout erop. Klaar. Meteen opdienen.

    • Anne Scheepmaker