Democraten VS keren trend bij verkiezingen

WASHINGTON, 8 NOV. Bij verkiezingen in verscheidene Amerikaanse deelstaten hebben de Democraten de Republikeinen verslagen.

Met het oog op de presidentsverkiezingen van volgend jaar werden de gouverneursverkiezingen in Kentucky en de parlementsverkiezingen in Virginia door waarnemers beschouwd als een graadmeter voor het politieke klimaat in de Verenigde Staten. De afgelopen drie jaar - sinds de verkiezing van Bill Clinton tot president - hebben de Republikeinen in vrijwel alle grote Amerikaanse deelstaten de controle over de parlementen in handen gekregen. Vorig jaar verwierven de Republikeinen voor het eerst in veertig jaar ook een meerderheid in de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Bij deze tussentijdse, lokale verkiezingen moesten de Republikeinen het echter afleggen tegen hun Democratische rivalen. In een aantal staten werd gestemd voor gouverneurs, burgemeesters en gemeenteraden. Ook werden er lokale referenda gehouden over tal van zaken.

In Kentucky, traditioneel een Democratisch bolwerk, won de Democratische gouverneur Paul Patton met een kleine meerderheid (51 procent van de stemmen) van zijn Republikeinse tegenkandidaat, de zakenman Larry Forgy.

In de staten Virginia en Maine slaagden de Republikeinen er niet in een meerderheid te behalen bij de parlementsverkiezingen. In Virginia behielden de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar in de Senaat werden de veertig zetels gelijk verdeeld onder beide partijen. In Maine kregen de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden in handen, na die eerder dit jaar, toen twee Democraten overliepen, te zijn kwijtgeraakt.

De gouverneursverkiezingen in Mississippi vormden een uitzondering. Daar wist de Republikeinse gouverneur wèl zijn Democratische tegenstander te verslaan. De parlementsverkiezingen in Mississippi werden echter gewonnen door de Democraten. (AP, Reuter)