Communisten herdenken revolutie

MOSKOU, 8 NOV. Naar schatting honderdduizend communisten hebben gisteren in Rusland de Oktober Revolutie van 1917 herdacht. Er deden zich bij de herdenkingen geen incidenten voor. Ze waren minder massaal dan de politie had verwacht: zij had rekening gehouden met twee keer zoveel betogers.

In Moskou kwamen volgens de politie tien- tot twaalfduizend communisten bijeen op het plein waar het Bolsjoj-theater ligt. Ze droegen rode vlaggen en portretten van Lenin en Stalin mee, en spandoeken met teksten als “Alle macht aan de sovjets”, “De democratische regering heeft ons geld gestolen” en “Yankees, verlaat Rusland”. Ze hieven het oude Sovjet-volkslied aan en schaarden zich achter een oproep om bij de parlementsverkiezingen van december op de communistische partij te stemmen en “vooral niet op de verraders”, waarmee hervormers en democraten werden bedoeld.

De betogers werden toegesproken door de leider van de communistische partij, Gennadi Zjoeganov, die de “chaos” in Rusland veroordeelde en vaststelde dat er “in Rusland weer sprake is van een pre-revolutionaire situatie”.

Een honderdtal mensen kwam gisteren bijeen op het Loebjankaplein in het centrum van Moskou, waar ze voor het gebouw van de vroegere KGB eer bewezen aan de slachtoffers van het communisme. “De zevende november is de dag van onze nationale tragedie”, zo zei het parlementslid Sergej Joesjenkov tijdens een toespraak.

In St. Petersburg, de stad waar op 7 oktober 1917 het Winterpaleis werd bestormd, de Voorlopige Regering werd afgezet en de communisten de macht grepen, demonstreerden twintigduizend communisten in de buurt van het Winterpaleis. Ook in andere grote steden in Rusland werd gisteren betoogd.

In de Oekraïense hoofdstad Kiev gingen vijfduizend mensen de straat op om de Oktober Revolutie te herdenken. Onder hen bevond zich de voorzitter van het Oekraïense parlement, Aleksandr Moroz. Oekraïense nationalisten en democraten organiseerden een tegendemonstratie, waarvoor drieduizend mensen kwamen opdagen. (Reuter, AFP, AP)