Bewaking van Rabin faalde, eerste ontslag

JERUZALEM, 8 NOV. Een eerste onderzoek naar de moord op de Israelische premier Yitzhak Rabin heeft uitgewezen dat zijn lijfwachten hadden nagelaten een menselijk schild rond hem te vormen en dat er onvoldoende informatie was verzameld over joodse extremisten.

Het Israelische kabinet heeft vandaag besloten tot een officieel onderzoek naar de moord op Rabin. Tegelijk is het hoofd van een speciale eenheid van de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet belast met de bescherming van belangrijke personen, afgetreden.

Het Israelische kabinet boog zich vandaag meteen over de eerste conclusies over het functioneren van de Shin Bet. De Shin Bet staat onder hevige kritiek, maar op dit moment wordt niet verwacht dat de chef van de Shin Bet, een specialist op het gebied van joods extremisme, zal opstappen.

Het voorlopige rapport suggereert dat Rabins lijfwachten wellicht speciaal zijn getraind om tegen Arabische aanvallers te waken, en zo onvoldoende voorbereid waren op de mogelijkheid van een joodse aanslag. Volgens de Israelische legerradio had de Shin Bet net voor de vredesbijeenkomst in Tel Aviv na afloop waarvan Rabin werd doodgeschoten, nieuwe waarschuwingen binnengekregen dat een Palestijn zou proberen Rabin te vermoorden. Aan de andere kant maakte de Shin Bet zich sinds enkele maanden publiekelijk zorgen over een joodse aanslag. Maar de veiligheidsdienst hield voornamelijk extremisten in joodse nederzettingen in het oog, terwijl de moordenaar, Yigal Amir, uit Israel zelf kwam, uit Herzliya ten noorden van Tel Aviv.

Er waren in Tel Aviv volgens de onderzoekers hoe dan ook te weinig lijfwachten. Bovendien waren mensen die daar niets te zoeken hadden, toegelaten bij de trappen naar het podium waar Rabin sprak en op de ernaast gelegen parkeerplaats. Amir schoot Rabin van anderhalve meter afstand neer toen hij de trap afliep.

De Israelische politie hield gisteren vier militante joden aan die vreugde hadden geuit over de dood van Rabin.

Pagina 5: Meer arrestaties worden verwacht

Meer arrestaties worden verwacht, aldus het binnenlandse persbureau Itim, maar een aantal extremisten is uit angst daarvoor ondergedoken. Een van hen is Avishai Raviv, leider van de extreem-rechtse groep Eyal waarvan Amir lid was. “We zijn een legale beweging, dus ik begrijp niet waarom ze zo achter leden van onze beweging aanzitten”, zei hij vanuit een schuilplaats. Raviv prees Amir na de begrafenis van Rabin.

Minister van justitie David Libai kondigde gisteren wetgeving aan die orroepen tot moord of aanmoediging van geweld strafbaar stelt. Hij overwoog tevens een verbod op demonstraties bij de woningen van gekozen functionarissen.

Nog altijd zijn er uitingen van vreugde over Rabins dood. De leider van de verboden, anti-Arabische Kach-groep, Baruch Marzel, zei dat Rabin zijn dood had uitgelokt met zijn politiek van teruggave van Palestijns land. Bij de nederzetting Maale Amos op de Westelijke Jordaanoever meldde een tekst: “We zijn allemaal Yigal Amir. Geen toegang voor Arabieren.” (Reuter, AP, AFP)