Winst bedrijven op beurs stijgt met 33 procent

AMSTERDAM, 7 NOV. De netto winst van de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen bedraagt over de eerste helft van dit jaar 13 miljard gulden. Dat is 33 procent meer dan in de eerste helft van het vorige jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat deze cijfers vanmorgen bekendmaakte, heeft verder berekend dat de omzet van deze ondernemingen over de eerste zes maanden met 4 procent is gestegen tot 237,3 miljard gulden. Dit wijst op een sterke verbetering van de marges: de winst is aanzienlijk harder gestegen dan de omzet. In alle bedrijfstakken nam de netto winst toe.

Het CBS telde de gepubliceerde halfjaarcijfers op van 123 ondernemingen, waarvan de aandelen zijn opgenomen in de officiële notering van de Amsterdamse effectenbeurs. Banken, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsinstellingen bleven buiten beschouwing.

Overigens maakte niet alle 123 ondernemingen winst. Zeven ondernemingen zaten in de rode cijfers. Hun gezamenlijke verlies bedroeg 0,7 miljard gulden.

Ruim de helft van de beurs NV's behoort tot de bedrijfstak industrie. De netto winst van deze ondernemingen bedroeg in de eerste helft van dit jaar 10,3 miljard gulden, 40 procent hoger dan in de eerste helft van 1994.

De bedrijfstak dienstverlening heeft in de eerste helft van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar een winstgroei van 44 procent gemaakt. Het CBS tekent hierbij aan dat het om een relatief klein aantalbeurs NV's gaat, namelijk vijftien, met een netto-winst van 0,1 miljard gulden.

Relatief bescheiden is de ontwikkeling in de bedrijfstak vervoer (inclusief opslag en communicatie). Daar is de winst met 7 procent gestegen tot 1,7 miljard gulden. Na aftrek van alle kosten van de omzet behaalden de 123 ondernemingen een bedrijfsresultaat van 20,8 miljard gulden. De ondernemingen betaalden daarvan 7,4 miljard gulden aan de fiscus, in de 1994 was dat 5,4 miljard gulden. De belastingafdracht opgeteld met het aandeel van derden (0,4 miljard gulden) geeft in mindering gebracht op het bedrijfsresultaat een netto winst van 13,0 miljard gulden.