VS: geen eis tot aftreden Karadzic in grondwet

WASHINGTON, 7 NOV. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft tegengesproken dat de ontwerp-grondwet voor Bosnië leiders van de Bosnische Serviërs als Radovan Karadzic en Ratko Mladic uitsluit van het bekleden van openbare functies in het toekomstige Bosnië.

The New York Times schreef gisteren dat de ontwerp-grondwet, waarover nu in Dayton (Ohio) wordt onderhandeld, de bepaling bevat dat mensen die door het internationale tribunaal in Den Haag in staat van beschuldiging zijn gesteld of zijn veroordeeld wegens oorlogsmisdaden, geen openbare functie kunnen bekleden in het Bosnië van de toekomst - inclusief de 'Servische Republiek', een van de twee federale eenheden van dat toekomstige Bosnië. Volgens het blad zullen mensen als Karadzic en Mladic op grond van die bepaling zelfs niet in het parlement van de 'Servische Republiek' kunnen worden gekozen.

Nicholas Burns, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, sprak dit gisteren tegen. Hij zei dat het door The New York Times geciteerde document maar een van ten minste vier Bosnische ontwerp-grondwetten is die in omloop zijn. Volgens Burns is het “misleidend” uit de versie van The New York Times enige conclusie te trekken. Burns riep de deelnemers aan het overleg in Dayton op geen bijzonderheden over de besprekingen naar de pers te laten uitlekken.

De woordvoerder herhaalde wel de opvatting van de Amerikaanse regering dat Washington geen troepen naar Bosnië zal sturen om toezicht te houden op een vredesregeling zolang Karadzic en Mladic in functie zijn als respectievelijk 'president' van de 'Servische Republiek' en legerleider van de Bosnische Serviërs.

President Izetbegovic heeft zich in een telefoongesprek vanuit Dayton met leden van zijn regering optimistisch uitgelaten over het vredesoverleg. Hij zei dat binnen enkele dagen een akkoord over constitutionele principes te verwachten is. (Reuter, AFP)