Volleyballer Blangé dreigt club met boycot

ROTTERDAM, 7 NOV. De aanvoerder van het Nederlandse volleybalteam, Peter Blangé zal in december niet meer voor zijn Italiaanse club Cariparma uitkomen als de vereniging niet aan haar financiële verplichtingen voldoet. De volleyballer heeft nog ongeveer een half miljoen gulden tegoed van Cariparma. Blangé en zijn teamgenoten hebben sinds april geen salaris meer ontvangen. Advocaten houden zich namens de spelers met de kwestie bezig. “Als het aan mij had gelegen zou ik al eerder zijn gestopt”, aldus Blangé.

Uit protest weigerde spelverdeler Blangé onlangs de wedstrijd tegen Modena te spelen. “Zet er maar een ander in, heb ik tegen de coach gezegd.” Ook international Gravina bleef aan de kant. “Wij tweeën worden hier nu ook als de dissidenten gezien.” Afgelopen weekeinde kwam Blangé wel weer in actie. Tegen Bari zal hij morgen ook spelen. “Ik speel en train eigenlijk alleen omdat ik straks weer met de nationale ploeg moet volleyballen.” Blangé vertrekt zaterdag met Oranje naar Japan voor het toernooi om de World Cup. Daar zijn drie plaatsen voor de Olympische Spelen te verdienen.

Het meeste geld dat Blangé nog tegoed heeft van Parma is achterstallig salaris en premies van het seizoen 1993-'94. “Het speelt al zo'n anderhalf jaar. Door die hele affaire hebben ze een fantastisch team naar de kloten geholpen. De grens is nu bereikt. Niemand denkt hier meer aan spelen. Dat verklaart ook de soms dramatische resultaten.” Parma staat onderin de middenmoot in de Serie A. “Normaal kunnen we makkelijk de eerste vier halen.” Blangé is bij de Italiaanse club aan zijn vijfde seizoen bezig. Twee keer werd hij landskampioen met Parma.

De spelers hopen dat hun dreigement om na de World Cup niet meer te spelen voor een oplossing zal zorgen. De eigenaar van de club, Carlo Magri, is tevens voorzitter van de Italiaanse volleybalbond. “Hij verliest zijn gezicht als hij zijn eigen ploeg uit de competitie moet terugtrekken”, aldus Blangé. Cariparma zou de volleyballers ter compensatie hun eigen 'spelerskaart' kunnen aanbieden. Ze mogen dan zelf de transfersom houden als ze naar een andere club gaan.

Blangé: “Ik ben niet geïnteresseerd in die spelerskaart. Maar als ze Giani en Gravina hun kaart geven in ruil voor hun salaris, dan komt er geld vrij om mij te betalen.” Het lijkt hem de beste oplossing, want als het op een rechtszaak uitdraait kan de affaire nog jaren duren.

Blangé behoort tot de twaalf spelers die voor Nederland bij het toernooi om de World Cup zullen uitkomen. Routiniers Martin van der Horst en Ronald Zoodsma zijn in Japan niet van de partij omdat ze geen toestemming kregen van hun clubs. Van der Horst speelt voor het Duitse Dachau, Zoodsma voor het Griekse PAOK Saloniki. “Ik had misschien via de internationale bond de club kunnen dwingen mij vrij te geven, maar ik wilde geen affaire zoals met Arie Haan”, aldus Zoodsma. Hij rekent erop om voor de Olympische Spelen terug te keren in de selectie. “Die afspraak heb ik met Joop Alberda gemaakt.” Een andere routinier, Rob Grabert, werd gepasseerd.

Daarentegen keert Jan Posthuma terug in de selectie. De Fries nam onlangs officieel afscheid. Posthuma reageerde echter positief op het verzoek van Alberda om zijn rentree te maken. Hij werd bij het afgelopen EK tot beste blokkeerder gekozen. Het toernooi om de World Cup begint op 17 november en duurt tot en met 3 december. In die periode moet Oranje elf wedstrijden spelen. Alle toplanden zijn aanwezig.

De twaalf namen zijn: Latuhinin (TDK/Brevok), Bas van de Goor en Held (Daytona/Modena), Rodenburg (Rentokil/ZVH), Görtzen en Posthuma (Gabeca/Montichiari), Schuil (Piet Zoomers/Dynamo), Zwerver (Sisley/Treviso), Van der Meulen (Colmark/Brescia), Blangé (Cariparma/Parma), Nummerdor (Kuipers/Zwolle) en Van Es (Alcom/Capelle).

    • Hans Klippus