Srebrenica

Geloven we nu echt dat de val van Srebrenica voorkomen had kunnen worden door het - tijdig - bombarderen van Serviërs? Het blijkt nu al jarenlang dat Serviërs zich hiervan niets aantrekken. Ze zetten wat gijzelaars neer en verdwijnen zelf in de bossen om de volgende dag weer tevoorschijn te komen. Militairen als Couzy en Janvier hebben ons toch steeds gewaarschuwd voor 'de militaire gekte' van onverdedigbare enclaves, ook mèt luchtsteun.

Het is daarom uiterst hypocriet, dat Nederland nu zo graag 42.000 moslims had willen redden. Had dan grondtroepen gestuurd, maar dat wilden we niet. Onder aanvoering van politici als Van den Broek, Clinton en Kohl hebben de Westerse landen de moslims alleen maar verraden. We juichten de Kroatische inval in Bosnië toe, terwijl Servië voor hetzelfde gestraft werd met een boycot, die het land in diepe ellende heeft gestort. We juichten toen Amerika Bosnië etnisch verdeelde tussen Kroaten en Serven en hiermee definitief een einde maakte aan een zelfstandig moslimbestaan in Europa. Om mee te kunnen praten in de (Westerse) wereld heeft Nederland op een hoogst onverantwoorde wijze de levens van zijn soldaten op het spel gezet, hen willens en wetens in een onhoudbare situatie gebracht. Dat zet - terecht - kwaad bloed. Wanneer erkennen pers en politici dit nu eens ruiterlijk in plaats van eigen straatje schoon te vegen en het vuil naar VN en Dutchbat toe te schuiven? Het zijn troepen leverende landen, die categorisch geweigerd hebben om echte bescherming te geven! Aan illusie-politiek hebben zij duizenden mensenlevens opgeofferd.

    • L. Rignalda