Recente koers- winst Fokker snel weggeëbd

AMSTERDAM, 7 NOV. Vliegtuigbouwer Fokker was vanochtend op de beurs de grootste verliezer. Het aandeel was de afgelopen dagen gestegen na speculaties over de mogelijke steun van de Nederlandse overheid aan de noodlijdende onderneming. Vanochtend volgde een correctie op de koers: Fokker daalde naar acht gulden, een verlies van een gulden.

AMSTERDAM Er viel vanochtend op de beurs niet veel te beleven. Hoewel de meeste fondsen - evenals Fokker - terrein moesten prijsgeven. De omzetten waren aan de lage kant. De beursgraadmeter AEX zakte vanochtend fractioneel naar 452,34 punten.

Op het Damrak heerste vanochtend een apathische stemming. De dollarkoers hield redelijk stand en de obligaties gingen licht omhoog. Daartegenover stond een zwak begin van de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs. “Er is onzekerheid in de markt. De mensen met cash weten niet waar ze moeten beleggen. En dat blijft zo lang er geen echt positieve ontwikkelingen komen”, aldus een beursmakelaar.

Met spanning werd uitgekeken naar de koers van het aandeel Akzo Nobel. Het Nederlands-Zweedse concern kreeg gisteren een klap, nadat in Duitsland beroering was ontstaan over de anti-conceptiepillen van (onder meer) Akzo. Eerder lieten de Britse medische autoriteiten zich negatief uit over Akzo's Marvelon en Mercilon. Het chemieconcern slaagde er niet volledig in de klap van gisteren - een verlies van 4,80 gulden - te boven te komen. Toch was er met twee kwartjes winst op 169,10 enig herstel.

Verlies was er verder voor de fabrikant van kopieermachines Océ-van der Grinten, die 1,10 gulden prijsgaf op 91. Ook Unilever, Hoogovens en KNP BT zakten. Unilever verloor twee gulden op 203,70, Hoogovens zeventig cent op 53,10 en KNP BT drie dubbeltjes op 45,90. Unilever en KNP BT presenteren later deze week hun kwartaalcijfers.

Winst was er daarentegen voor Polygram en CSM. Polygram steeg met 1,20 gulden tot 94,70 en CSM ging met 90 cent omhoog naar 67,70.

De koers van de Amerikaanse dollar stond vanochtend in Amsterdam om 10.00 uur op 1,5830 gulden tegenover 1,5800 aan het slot van de handel gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft de eerste beursdag van de week afgesloten met verlies. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende industriefondsen ging met 11,56 punten naar beneden tot 4814,01 punten. De beursomzet was met 310 miljoen aandelen niet al te groot.

De beleggers kozen ervoor winst te nemen na de records die de beursindex op de laatste twee beursdagen van vorige week had gevestigd. Vooral de technologiefondsen waren daarvan het slachtoffer. Het nodige nieuws van het fusiefront, zoals het samengaan van de banken First Interstate en First Bank System, trok zoals gebruikelijk veel aandelenkoersen omhoog. Maar die stijging was van korte duur omdat er bij de opties een daling optrad. De dollar zat tegen het einde van de handel in New York op 1,5825 gulden.

TOKIO Op de Japanse beurs was sprake van een kleurloze handel. Het koersgemiddelde van 225 fondsen ging met 15,75 punten naar beneden tot 18.021,22. Er was geen nieuws waar de handelaren zich naar konden richten. Het enige opvallende was vandaag de afwezigheid van grote beleggers uit binnen- en buitenland.