Politiekorpsen voeren actie voor nieuwe CAO

ROTTERDAM, 7 NOV. De politiekorpsen van Gelderland-Zuid, Hollands Midden en Rotterdam-Rijnmond houden vandaag en morgen een estafette-actie tegen het uitblijven van een nieuwe CAO voor het politiepersoneel.

De politiebonden stelden minister Dijkstal (binnenlandse zaken) vorige week een ultimatum, dat vandaag om twaalf uur afliep. De regiopolitie Gelderland-Zuid houdt morgen een manifestatie en zal 's middags burgemeester D'Hondt, voorzitter van de raad van korpsbeheerders, een petitie aanbieden. De regiopolitie Rotterdam-Rijnmond zal morgen na een manifestatie in theater Luxor een petitie aanbieden aan burgemeester Peper.

De politieregio Gelderland-Zuid is voorts van plan donderdag in Den Haag een “vriendelijke, maar zeer opmerkelijke actie” te voeren. Een woordvoerder van de Algemene Christelijke Politiebond (ACP) ontkent dat het gaat om het aanleggen van wielklemmen op de auto van Dijkstal, waar voorzitter Van Duijn van de Nederlandse Politiebond vorige maand mee dreigde. Een woordvoerder van de ACP noemt dat een “oprisping die niet bij de politie past”.

In de regio Hollands Midden zijn vandaag stakingsvergaderingen in de kantines van de acht districtsbureaus en van het hoofdbureau in Leiderdorp gepland. De overige politiebureaus sluiten 's middags tussen twee en vier uur, maar in noodgevallen zal de politie wel uitrukken, zo verzekeren plaatselijke actieleiders. Volgende week zullen de drie zogeheten 'pilotregio's' de estafette-acties aan drie nog niet nader genoemde regiokorpsen overdragen.

Op 18 oktober is het overleg tussen de politiebonden en het ministerie van binnenlandse zaken vastgelopen. De politiebonden eisen van Dijkstal een eenjarige CAO voor de periode vanaf april 1995 met een structurele loonsverhoging van 2 procent, een incidentele loonsverhoging van 0,3 procent, inbouw van 20 procent onregelmatigheidstoeslag in het salaris en een 36-urige werkweek in 1997 met de garantie dat de bestaande arbeidsplaatsen volledig worden herbezet. Dijkstal wil niet verder gaan dan een eenjarige CAO met een structurele loonsverhoging van 1 procent. Verder is hij bereid 0,2 procent incidenteel uit te keren. In het overleg waren de partijen al wel overeengekomen de 36-urige werkweek en de inconveniëntietoeslag uit te stellen.