Opmerkelijke terugkeer VSB-president naar detailhandel; Bankier Van Nuenen topman V&D

ROTTERDAM, 7 NOV. John van Nuenen, ooit de gedoodverfde kroonprins van het KBB-concern, keert terug naar de detailhandel. De vijftigjarige bestuursvoorzitter van de VSB Bank, die begin jaren negentig vertrok bij Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB), werkt vanaf 1 januari bij KBB-concurrent Vendex als directielid en zal volgens verwachting binnen enkele maanden worden benoemd tot voorzitter van de groepsdirectie van Vroom & Dreesmann.

Dat heeft Vendex International, het moederbedrijf van Vroom & Dreesmann, gisteren bekendgemaakt. De overstap van Van Nuenen is opmerkelijk. In juni 1991 legde Van Nuenen zijn werk neer als bestuursvoorzitter van de warenhuisketen Hema. Zijn vertrek kwam als een grote verrassing voor de buitenwereld, want Van Nuenen was beoogd directielid van KBB, het moederbedrijf van de Hema.

Van Nuenen werkte vanaf 1971 in diverse managementfuncties bij KBB. Eind jaren tachtig haalde KBB-topman Maas (begin dit jaar vertrokken) Van Nuenen naar de Hema, met als opdracht de tegenvallende groeicijfers aan te pakken. Van Nuenen pakte de reorganisatie van de Hema radicaal aan en wilde vooral het logistieke apparaat van de warenhuizen verbeteren. Daarnaast voerde hij een aantal reorganisaties onder het personeel door. Maar nadat de invoering van een nieuw logistiek systeem bij de Hema uitliep op een mislukking, werd Van Nuenen volgens bronnen binnen KBB door Arie Maas van zijn functie ontheven. Van Nuenens voorganger bij de Hema, G. Vroom, had overigens twee jaar daarvoor hetzelfde lot ondergaan.

In december 1991 werd Van Nuenen directievoorzitter van de VSB Bank, onderdeel van de in 1990 gevormde bankverzekeraar Fortis (Amev/VSB en de Belgische AG Groep). Bij de VSB Bank kon Van Nuenen zich onmiddellijk gaan bezighouden met de overname van de Nutsspaarbank in Den Haag. Sindsdien liet de VSB Bank verscheidene malen weten zich te willen ontwikkelen van een specifieke spaarbank tot een meer algemene bank met meer leenactiviteiten. Begin dit jaar leek zich voor Van Nuenen en de zijnen een uitgelezen kans voor te doen nadat Credit Lyonnais Bank Nederland door de Franse moeder in de etalage werd gezet. Maar Van Nuenen moest toezien hoe de Belgische Generale Bank deze prijs in de wacht sleepte.

Van Nuenen zal als voorzitter van de groepsdirectie van Vroom & Dreesmann drs. P.E. Hamming opvolgen, die binnen de hoofddirectie van Vendex verantwoordelijk wordt voor de speciaalzaken. Deze functie komt vacant omdat in mei volgend jaar drs. S.J. van der Kaaij (60) met pensioen gaat. Van der Kaaij werkte sinds 1972 bij Vendex, aanvankelijk als directeur van de supermarktketen Edah. In 1981 trad hij toe tot de hoofddirectie van Vroom & Dreesmann.