Milieukritiek op Griekenland

ATHENE, 7 NOV. Internationale en Griekse milieu-organisaties hebben de EU gevraagd Griekenland niet te helpen met een omstreden project, de omlegging van een rivier. Die omlegging, aldus de milieu-organisaties, kan grote milieuschade veroorzaken. “De Europese Unie moet de financiering van de omlegging van de Acheloos categorisch en definitief afwijzen”, zo liet de World Wide Fund for Nature (WWF) gisteren weten in een verklaring, gericht aan de EU-commissarissen voor milieu en voor regionale ontwikkeling. De WWF leidt de pogingen van Griekse, Britse en andere milieugroepen die tegen het rivierproject protesteren. De Griekse regering wil in het westen van het land de loop van de 217 kilometer lange Acheloos wijzigen om de katoen- en tabaksteelt in de regio te stimuleren. Volgens de milieugroepen brengt dat het unieke eco-systeem in de wetlands van Mesolongi - waarin de rivier uitkomt - in gevaar. Twintig beschermde vogel- en andere diersoorten zouden met uitsterven worden bedreigd als de Acheloos wordt omgeleid. Griekenland wil de EU om honderd miljoen ecu vragen om een stuwdam te voltooien die het voor de omlegging van de Acheloos bouwt en voor de bouw van een tweede dam, twee waterkrachtcentrales en een omleidingstunnel voor het water van de Acheloos.(AP)