Maradona in voetsporen Gorbatsjov

OXFORD, 7 NOV. Diego Armando Maradona is in de voetsporen getreden van Michail Gorbatsjov, Simon Wiesenthal en Javier Pérez de Cuéllar. De Argentijnse voetballer gaf gisteren net als zijn illustere voorgangers een gastcollege aan de Universiteit van Oxford.

“Toen ik begon met voetballen, interesseerde de zakelijke kant van de sport me allerminst”, hield Maradona zijn duizendkoppige gehoor voor. “Maar nu ben ik me bewust van de macht van zakenmensen. Het is een spel waarmee voetballers rekening dienen te houden.” Onlangs richtte de Argentijn samen met onder anderen Eric Cantona een spelersvakbond op. “Wij gaan de belangen van de spelers vertegenwoordigen. Zij zorgen ervoor dat de kaartjes worden verkocht, niet de rijke clubvoorzitters.”

De meeste studenten toonden nauwelijks belangstelling voor de vakbondsplannen van Maradona. “Hij probeert een voetbalbobo te worden, maar ik denk niet dat het hem lukt. Maar als voetballer is hij nog steeds de beste”, beweerde rechtenstudent Paul Fenton. Pas toen Maradona met een golfbal zijn kunsten vertoonde, klommen de studenten op de banken en scandeerden zij zijn naam.

De voetballer begon zijn Spaanse college met een minuut stilte voor de zaterdag vermoorde premier Rabin. De Israeliër zou de volgende gastspreker in Oxford zijn. (Reuter)