Londen en Parijs ondervragen samen verdachten

LONDEN/PARIJS, 7 NOV. De hoogste Franse magistraat die is belast met de bestrijding van het terrorisme, Jean-Louis Bruguiere, is vandaag naar Londen gegaan om samen met de Britse autoriteiten enkele gearresteerden, vermoedelijk Algerijnen, te ondervragen. De Britse politie hield het afgelopen weekeinde zes mensen aan die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de golf van bomaanslagen in Frankrijk van de afgelopen tijd. Scotland Yard wil geen namen van de arrestanten noemen, noch hun nationaliteit noemen, maar naar wordt aangenomen gaat het om Algerijnen. Twee verdachten zijn na verhoor weer vrijgelaten, de vier anderen blijven in hechtenis. De Franse autoriteiten hadden Groot-Brittannië getipt over de aanwezigheid van de verdachten in Londen.

Eén van de gearresteerden is volgens Britse persberichten de 36-jarige Abdelkader Benouif, die wordt gezien als één van de leiders van de Gewapende Islamitische Groep (GIA), een groep van gewapende moslim-fundamentalisten die in Algerije een groot aantal aanslagen heeft uitgevoerd. Benouif zou onder meer betrokken zijn geweest bij een aanslag op het vliegveld van Algiers in 1992, waarbij negen mensen om het leven kwamen. Bruguiere zal in Londen waarschijnlijk vragen om de uitlevering van Benouif. De reeks van aanslagen waarbij hij in Frankrijk betrokken zou zijn kostte sinds juli aan zeven mensen het leven. 170 mensen raakten in totaal gewond. De GIA beschuldigt Parijs ervan de Algerijnse regering te steunen, waarmee de fundamentalisten op voet van oorlog leven. Volgende week worden in Algerije presidentsverkiezingen gehouden, waaraan de fundamentalisten niet mogen meedoen en die door de meeste legale oppositiepartijen worden geboycot. (AFP, AP)