Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Leiders prijzen Yitzhak Rabin als hun broeder en vriend

MUBARAK:

“We zijn hier met diepe droefheid bijeen om de laatste eer te bewijzen aan premier Yitzhak Rabin, een moedig leider en een erkend staatsman.

Zijn serieuze inspanningen om vrede in het Midden-Oosten te bereiken zijn een getuigenis van zijn visie, die we delen, on een einde te maken aan het lijden van alle volkeren van Arabische regio's. Hij kwam de vooroordelen van het verleden te boven en pakte op een eerlijke wijze het meest gecompliceerde probleem aan, namelijk het Palestijnse probleem. Het succes dat hij op dit gebied bereikte heeft ten slotte de basis gelegd voor vreedzaam samenleven tussen de Palestijnen en de Israeliërs in een klimaat van vertrouwen en wederzijds respect.

Deze resultaten hebben hem zonder twijfel gevestigd als ware held van de vrede. Het ontijdig verlies van premier Yitzhak Rabin op dit belangrijke moment in de geschiedenis van het Midden-Oosten heeft onze edele zaak een zware slag toegebracht. Daarom moeten we onze inspanningen verdubbelen en onze verplichting herbevestigen om de heilige misie voor een rechtvaardige en duurzame vrede te verwezenlijken.''