Japanse telefoongigant NTT: kwart banen weg

TOKIO, 7 NOV. De Japanse telecommunicatiegigant Nippon Telegraph and Telecom (NTT) is van plan de komende vijf jaar haar personeel met een kwart - 50.000 man - te verminderen, zo meldt de krant Nihon Keizai Shinbun vanmorgen. Volgens de niet met name genoemde bron is de NTT tot deze stap gedwongen door de toenemende liberalisatie van de telecommunicatiemarkt.

Woordvoerders van NTT wilden geen reactie geven op het bericht, maar zeiden dat de maatschappij later vandaag met een officiële mededeling zou komen. De vermindering van personeel zou volgens de bron plaats hebben via natuurlijk verloop en afvloeiïng naar dochtermaatschappijen.

De stap van NTT heeft plaats terwijl er een discussie gaande is over het voortbestaan van het bedrijf. Begin oktober adviseerde een commissie de minister van posterijen om het voormalige staatsbedrijf NTT geheel op te breken naar het voorbeeld van de Amerikaanse gigant AT&T in 1984. De monopolist AT&T in de Verenigde Staten werd destijds gedwongen opgesplitst in een onderneming voor het bellen over lange afstand (AT&T) en enkele 'baby bells' voor lokaal telefoonverkeer.

De werkgeversorganisatie Nikkeiren en de invloedrijke federatie van economische organisaties, Keidanren, hebben zich echter tegen opbreking uitgesproken omdat Japans concurrentiepositie op het gebied van telecommunicatie zou verslechteren.

Tot 1985 had NTT een monopolie op het telefoonverkeer in Japan. Vanaf dat jaar moest het echter andere bedrijven op het net toelaten. Maar het hield het monopolie op gebruik van het net binnen provinciegrenzen zodat andere aanbieders van interlokaal verkeer toch afhankelijk waren van de kosten die NTT voor het gebruik daarvan berekende.

Sinds het bekend worden van het advies over opbreking van het bedrijf heeft NTT ten eerste begin oktober de markt voor gesprekken binnen de provinciegrenzen - 80 procent van de gesprekken - opengesteld voor mededingers.

De volgende stap van NTT was het verlagen van de prijzen die commerciële mededingers moeten betalen voor het gebruik van het lokale NTT-net. In het belastingjaar dat afliep in maart 1995 moesten de drie nieuwe commerciële aanbieders van interlokale gesprekken ruim 3 miljard dollar - bijna 50 procent van hun inkomsten - aan NTT afstaan voor het gebruik van dit net.

NTT had in 1994 een omzet van ongeveer 120 miljard gulden en is daarmee in omvang de zestiende onderneming ter wereld.

    • Hans van der Lugt