Iraniërs protesteren tegen uitspraak asielrechtbank

ZAANDAM, 7 NOV. Bij de ingang van het asielzoekerscentrum in Zaandam kijken twee Somaliërs toe hoe een groepje Iraanse mannen een spandoek ontvouwt met de tekst: 'Vuurpeleton wacht op Iraanse vluchtelingen'. “Wij steunen dit protest”, zegt de oudste Somaliër, “Iran is onveilig. De Nederlandse regering mag daar niemand naar terugsturen.”

Veertig Iraanse vluchtelingen protesteerden vandaag in het asielzoekerscentrum Zaandam tegen een uitspraak van de rechtseenheidkamer, de rechtbank die de eenheid van rechtspraak in asielprocedures moet bewaken. De kamer besliste vorige week dat de overheid twee uitgeprocedeerde Iraanse asielzoekers mag uitzetten. De situatie in Iran is volgens de rechtseenheidkamer niet zo “dat het van een bijzondere hardheid getuigt de afgewezen asielzoekers uit te zetten”.

“We leven nu in de enorme angst dat we spoedig massaal uitgewezen zullen worden”, vertelt de 41-jarige Mahmoud, woordvoerder van de veertig Iraanse asielzoekers in Zaandam. “Door dit oordeel zien sommige Iraniërs zichzelf als makke schapen die binnenkort naar de slachtbank worden geleid.” Volgens Mahmoud, die 16 maanden geleden naar Nederland kwam, maar nog niet weet of hij hier mag blijven, respecteren de Iraanse asielzoekers de uitspraak van de rechtseenheidkamer. Maar de Iraniërs zijn volgens hem vooral verbolgen dat hun stem in de discussie over Iran als 'veilig land' niet wordt gehoord “terwijl die beslissing ons leven bepaalt”.

“Hoe kan je zeggen dat Iran een veilig land is”, vraagt Mahmoud zich af. “Dagelijks vinden er martelingen, moorden en executies plaats.” Onlangs zijn er volgens hem nog twee Iraanse asielzoekers die door Turkije werden uitgewezen, na aankomst in Teheran geëxecuteerd. Mahmoud: “Misschien is er iets veranderd in Iran dat wij hier niet hebben opgevangen. Misschien weet de Nederlandse regering iets wat wij nog niet weten. Laat staatssecretaris Schmitz ons dat dan vertellen. Voer de discussie over Iran als 'veilig land' in het openbaar, zodat wij daarvan op de hoogte kunnen blijven.”

Volgens B. Groote-Schaarsberg, plaatsvervangend directeur van het Zaandamse asielzoekerscentrum, staan veel Iraniërs na de uitspraak van de rechtseenheidkamer op het punt te bezwijken onder de emotionele druk die het wachten op een asielaanvraag met zich meebrengt. “De stress is gigantisch”, zegt hij. “Ik heb al geluiden gehoord waarin Iraanse asielzoekers hopen dat ze het land uitgezet worden. Dan krijgen ze hun paspoort terug en kunnen ze verder reizen naar een ander land, waar ze hun normale leven misschien weer op kunnen pakken.”

Mahmoud zegt te twijfelen aan de toezegging van staatssecretaris Schmitz (justitie) dat de Iraanse aanvragen tot toelating individueel worden bekeken. We zullen behandeld worden als eenheidsworst, vreest hij. “Justitie zal zeggen: 'jouw zaak lijkt op die van een ander. Hij is uitgezet, dus jij wordt ook uitgezet'. Kijk liever serieus en oprecht naar ieder apart geval!”

    • Peter de Greef