Indisch festival al ten dele uitverkocht

DEN HAAG, 7 NOV. Voor het Festival Indië-Indonesië, dat op 30 november in Den Haag begint, bestaat grote belangstelling. Een deel ervan is al uitverkocht. Het Festival wil laten zien hoe Nederlandse, Indische en Indonesische kunstenaars zich door een gezamenlijk koloniaal verleden laten inspireren. Voor de literaire slotavond op 9 december zijn geen kaarten meer verkrijgbaar, evenmin als voor het toneelstuk Schaken met Diponegoro van Hella Haasse. De openingsvoorstelling is Soekarno, een toneelstuk van Jan Blokker in de regie van Johan Doesburg. Het wordt uitgevoerd door Het Nationale Toneel. Blokker toont zeven cruciale jaren (1942-'49) uit Soekarno's leven, waarin hij Indonesië naar de onafhankelijkheid leidde. Voorts gaat op het festival De Witte Berg in première, een toneelstuk over de affaire Poncke Princen. Verder zijn van belang een theaterdocumentaire over Nieuw-Guinea en de reading Bronbeek van vier KNIL-veteranen over hun laatste expeditie. Naast toneel komt muziek, beeldende kunst, literatuur en film aan bod.