Hockeyer Drenth geeft olympische droom nog niet op

ROTTERDAM, 7 NOV. Maar liefst 26 hockeyers nodigt Roelant Oltmans uit voor de centrale trainingen van het Nederlandse team. Veel vertrouwde gezichten en ook een aantal nieuwe namen. Op het lijstje van de bondscoach ontbreken twee bekende internationals. Floris-Jan Bovelander is nog niet opgeroepen wegens studieverplichtingen in de Verenigde Staten. En Walter Drenth, waarom is hij eigenlijk niet geselecteerd?

Oltmans beweert dat de libero van Amsterdam het slachtoffer is van zijn eenzijdige kwaliteiten. Drenth is volgens de bondscoach een goede laatste man, maar op die positie geeft hij de voorkeur aan de Bloemendaler Erik Jazet. “Op de reservebank wil ik mensen die multi-inzetbaar zijn en ik vind dat Walter dat niet is”, zegt Oltmans.

Bij het afgelopen Europees kampioenschap, eind augustus in Dublin, speelde Drenth een redelijk toernooi als voorstopper. De technische, flegmatieke speler had duidelijk aanpassingsproblemen met zijn mandekkersrol. Maar naarmate het toernooi vorderde, ging Drenth steeds beter spelen. Toch werd hij niet geselecteerd voor het toernooi om de Champions Trophy dat een paar weken later op het programma stond. Nog groter was de verrassing dat Drenth afgelopen weekeinde niet werd uitgenodigd voor de uitgebreide olympische kernploeg die zich de komende weken gaat voorbereiden op het kwalificatietoernooi half januari in Barcelona.

Volgens Joep Brenninkmeijer is Drenth “een van de beste hockeyers van Nederland”. Als coach van Amsterdam heeft hij een rotsvast vertrouwen in zijn libero. Brenninkmeijer bestrijdt dat Drenth niet op andere posities inzetbaar zou zijn. “Bij ons heeft hij ook voorstopper en rechtsback gespeeld. Geen probleem.” Oltmans reageert kribbig als hij met de bovengenoemde reactie wordt geconfronteerd. “Wanneer speelde Drenth op een andere plek, in 1913?”

Brenninkmeijer beweert dat Drenth een gevoelige speler is, iemand die vertrouwen nodig heeft van zijn medespelers en van zijn coach. “In de topsport heeft een gevoelsmens het extra moeilijk. Daar moet je als coach aandacht aan schenken en ik weet niet of hij die aandacht bij het Nederlands elftal in voldoende mate heeft gekregen. Ik wil Oltmans echt niet afvallen, maar het is toch de taak van een coach om rekening te houden met het karakter van een speler.”

Hoofdpersoon Drenth zegt “behoorlijk teleurgesteld” te zijn over de beslissing van de bondscoach. Hij gaat zich toeleggen op het clubhockey en wil zich als afgestudeerd econoom waarmaken in het bedrijfsleven. Bovendien zou Drenth na drie jaar eindelijk wel weer eens op vakantie willen. Op de vraag of hij de zomermaanden van 1996 stiekem vrijhoudt, in de hoop dat Oltmans hem alsnog selecteert voor Atlanta, blijft het even stil aan de telefoon. De olympische droom is te mooi om vroegtijdig af te blazen.