Hip-hop en vriendelijke lyriek op festival voor weed-adepten

Concert: Highlife-festival, met o.a. Cypress Hill, Dopegezinde Gemeente en Osdorp Posse. Gehoord: 5/11 Ahoy', Rotterdam.

Als een bierfeest waar geen alcohol geschonken mag worden, zo typeerde iemand het derde Nederwiet-festival, dat zondag in een uitverkocht Ahoy' gehouden werd. Terwijl de stands in de zaal alles verkochten wat een huiskweker nodig kan hebben, mocht in Ahoy' geen marihuana verkocht worden. Een groot deel van de bezoekers dwaalde dan ook verloren rond op de door het Nederlandse soft drug-tijdschrift Highlife georganiseerde beurs.

Behalve coffeeshop-verkiezingen en modeshows met hennep-kleding bracht het festival ook muziek, waarbij bleek dat reggae heeft afgedaan als huisstijl voor blowers - hip-hop is nu favoriet. Een aantal rappers heeft de opruiende teksten over seks en geweld inmiddels vervangen door een vriendelijk soort 'pro-pot'-lyriek. Als grootste voorvechter geldt de Amerikaanse groep Cypress Hill, die gisteravond als laatste optrad. De groep had in 1991 een eerste hit met de single How I Could Just Kill A Man, tegenwoordig beschrijven rappers Sen Dog en B-Real de genoegens van het stoned-zijn in nummers als I Wanna Get High en Stoned Raiders.

Na de niet al te enthousiast ontvangen Nederlanse hip-hopgroepen Dopegezinde Gemeente en Osdorp Posse hielden de vijf hispanics van Cypress Hill in Ahoy' hun eredienst voor marihuana, onder het toeziend oog van een reusachtige opblaas-boeddha. Cypress Hill klinkt alsof er oproer is uitgebroken. Mensen die door elkaar roepen, gemene raps, omfloerste beats en samples van nerveus piepende sirenes creëren samen de onrust. Sinds de opnames van de onlangs verschenen derde cd, Temples of Boom, is drummer Eric Bobo aan de groep toegevoegd. Hij verrijkt de electronisch voortgebrachte muziek nu met kabbelende percussie. De rappers hebben treiterige stemmen met een lang aangehouden neusklank, maar wisten met de woorden 'I wanna get hiiiiigh, so hiiigh' toch saamhorigheid te wekken; het publiek ontstak de aanstekers en de groep sommeerde dat alle joints op het podium moesten worden gegooid.

    • Hester Carvalho