Duitsland beperkt gebruik nieuw type anti-conceptiepil

ARNHEM, 7 NOV. De Duitse overheid heeft gisteren besloten artsen te verbieden anti-conceptiepillen van de zogeheten derde generatie voor te schrijven aan bepaalde groepen vrouwen. Het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte in Frankfurt is tot dat besluit gekomen op grond van drie rapporten die zouden uitwijzen dat de kans op trombose is verhoogd bij het gebruik van de lichte pil. Die rapporten brachten de Britse overheid er vorige maand toe om evenzeer maatregelen te nemen.

Niet bekend

Organon toonde zich gisteren verbaasd over het eenzijdige Duitse besluit, maar zegt ervan overtuigd te zijn in de komende weken de argumenten van het instituut te kunnen weerleggen.

De koers van Akzo kreeg gisteren op de Amsterdamse beurs meteen een forse klap. Dat was in mindere mate het geval met het aandeel van Schering, dat aan de beurs van Frankfurt is genoteerd. Schering herstelde zich vandaag nagenoeg volledig. De koers van Akzo Nobel zakte gisteren bijna 5 gulden tot 168,60 gulden. Tegen het eind van de ochtend gingen daar nog eens zes dubbeltjes vanaf op 168 gulden, maar later krabbelde het aandeel weer op.

Nadat de Britse autoriteiten vorige maand al een verbod uitvaardigden tegen de jongste pil, die het hormoon desogestrel danwel gestoden bevat, heeft het betrokken bureau van de Europese Unie (Committee for Proprietary of Medicinal Products) een nader onderzoek aangekondigd, dat over een half jaar meer duidelijkheid moet bieden. Duitsland wacht dat onderzoek niet af en verbiedt artsen nu deze pil voor te schrijven aan vrouwen die jonger zijn dan dertig jaar en voor het eerst de pil gaan gebruiken. De maatregel vervalt op 30 juni als zou blijken dat door het Europese onderzoek de grond voor de maatregel ontvalt. Ook vrouwen die een verhoogd risico op een trombose of een embolie lopen wegens een genetische aanleg moeten in Duitsland op een andere pil overschakelen, zo stellen de Duitsers. Tegelijkertijd heeft het instituut bekendgemaakt dat er voor vrouwen die tot op heden geen enkele klacht hebben gehad geen reden bestaat om over te schakelen.

Het instituut zegt dat het niet over gegevens beschikt van 'enige betekenis' en dat nader onderzoek nodig is. De Europese Unie besloot op 27 oktober vooralsnog geen maatregelen te nemen tegen de lichte pil en de betrokken bedrijven te vragen meer informatie over mogelijke bijwerkingen te geven.

Het in Berlijn gevestigde Schering, samen met Organon de grootste producent van anticonceptiva heeft gisteren scherpe kritiek geleverd op het Duitse besluit. Schering brengt in Duitsland de lichte pil onder de naam Femovan op de markt. De andere merknamen die het Duitse instituut op de korrel heeft genomen luiden Lovelle, Marvelon, Minulet, Biviol, Oviol, Cyclosa, Cetenyl en Dimirel. Bij deze pillen moeten van nu af ook waarschuwingen op de bijsluiter over het verhoogde risico op trombose.