Daimler dreigt handen van Fokker af te trekken

ROTTERDAM, 7 NOV. Als de Nederlandse regering financieel geen bijdrage levert aan de redding van Fokker, zal het Duitse moederconcern van Fokker, Daimler-Benz, zijn handen van de Nederlandse vliegtuigbouwer aftrekken. Dit laat Jürgen Schrempp, bestuursvoorzitter van Daimler-Benz, vandaag weten in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times.

Schrempp zet met het interview de onderhandelingen die met de Nederlandse overheid worden gevoerd over de noodzakelijke steun voor Fokker op scherp. Fokker heeft minimaal een kapitaalinjectie van 2,3 miljard gulden nodig om overeind te blijven. Als de onderhandelingen met minister Wijers (economische zaken) mislukken “heeft Fokker geen toekomst”, aldus Schrempp. Het was Schrempp die destijds namens vliegtuigbouwer DASA - onderdeel van Daimler-Benz - de gesprekken over de overneming van Fokker voerde.

In Duitsland klinken steeds meer geluiden dat de overneming van Fokker een miskoop is geweest. De Daimler-topman verdedigt in het interview de aankoop door zijn concern van het meerderheidsbelang in Fokker. Hij wijst daarbij op de sleutelrol die Fokker speelt bij de ontwerpen die DASA maakt voor de honderd-zitter van Airbus Industries, waarvan DASA met het Franse Aérospatiale de grootste aandeelhouder is. Minister Wijers heeft oud-topman Maljers van Unilever aangetrokken voor het voeren van de besprekingen met DASA over steunverlening aan Fokker. Maljers praat deze week met de betrokkenen in Duitsland. Volgens een commissaris van Daimler-Benz, het moederconcern van DASA, hebben de onderhandelaars van DASA en de Nederlandse overheid zich tot 20 november de tijd gegeven om een oplossing te vinden voor de problemen bij Fokker.