Crumble van appel en vijgen

Kruimels staan in onze maatschappij van overdaad gelijk aan afval. Wij borstelen onze ontbijttafels driftig schoon. Dierenliefhebbers strooien de kruimels uit op het platje of in de tuin. Bij anderen verdwijnt het restant in de biobak. Maar kruimels kunnen ook worden gecreëerd of gerecycled ten behoeve van geurig en smakelijk gebak. Met onze Europese buren aan de andere kant van de Noordzee spreken wij dan van 'crumble'. Een dessert voor 4 personen:

4 gedroogde of verse vijgen

1 glas port of calvados

50 gram boter

750 gram zachtzure appels

1 eetlepel citroensap

2 theelepels kaneel

50 gram suiker en 1 eetlepel

100 gram bloem

Snijd de vijgen in partjes en wel deze een half uur in de drank. Smelt de boter en laat die wat afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd het vruchtvlees in partjes en leg die zij aan zij met de stukjes vijg in een beboterde ovenschaal. Sprenkel het citroensap en strooi 1 theelepel kaneel over departjes fruit. Roer 50 gram suiker, de bloem en de rest van de kaneel door de boter en wrijf de massa tussen de vingers tot kruimels. Strooi een eetlepel suiker, eventueel nog wat kaneel en de kruimels over het fruit. Bak het gerecht op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten lichtbruin en gaar. Desgewenst serveren met een lepel crème fraîche of een bol roomijs.

    • Annelène van Eijndhoven