Beeld Wim Kan weg uit Amsterdam

AMSTERDAM, 7 NOV. Een beeld van het cabaret-echtpaar Wim Kan en Corry Vonk verhuist wellicht van het Amsterdamse Leidseplein naar het dorp Kudelstaart bij Aalsmeer, zo is gisteren duidelijk geworden. Het beeld moet, zegt de gemeente Amsterdam, wegens herinrichting van het plein weg van zijn huidige plek. De gemeente Aalsmeer, waaronder Kudelstaart valt, wil het beeld graag hebben.

Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst heeft positief geadviseerd over het vertrek van het dubbelstandbeeld van Kan en Vonk, een werk in brons van S. Bolhuis. Kan en Vonk woonden jarenlang in Kudelstaart. Wethouder C. Scheltens van kunstzaken in Aalsmeer heeft een plaats voor het beeld in gedachten vlakbij de voormalige woning van het paar.

Kunstenaar Bolhuis moet instemmen met de verhuizing. Hij reageerde in eerste instantie positief, melden zowel het Fonds voor de Kunst als de wethouder. Als Bolhuis definitief zijn jawoord geeft, ondersteunt het fonds de verhuizing. Er komt dan waarschijnlijk een leenovereenkomst met Aalsmeer. Een groep vrienden en bewonderaars schonk, na een inzameling onder het publiek, het beeld in 1986 aan Amsterdam. De lokale kunstautoriteiten lieten destijds al merken weinig ingenomen te zijn met het kunstwerk. (ANP)