Bank VS vindt 'witte ridder' na vijandig bod

MINNEAPOLIS, 7 NOV. De Amerikaanse banken First Interstate en First Bank System hebben gisteren een fusie aangekondigd. De totale waarde van de transactie, die in aandelen wordt voldaan, ligt rond de 10 miljard dollar (16 miljard gulden).

First Interstate, dat is gevestigd in Los Angeles, hoopt door deze fusie te ontkomen aan een vijandige overname door concurrent Wells Fargo (WFC), die drie weken geleden een bod heeft gedaan van 10,2 miljard dollar. Sinds het bod van WFC op 17 oktober is First Interstate op zoek naar een 'witte ridder', die de bank nu gevonden denkt te hebben in First Bank in Minneapolis.

Op de effectenbeurs in New York gingen beleggers er gisteren na de bekendmaking vanuit dat deze fusie niet de laatste zet is in het schaakspel rond First Interstate. De aandelen van First Interstate en First Bank daalden beide, respectievelijk met 87,5 dollarcent tot 129,675 dollar en met 1 dollar tot 49,875 dollar. “Dit wordt een ouderwets vuurgevecht in de wei van First Interstate”, zei een bankanalist over de overnameslag rond Interstate: “Er komt een nieuw bod aan van WFC en ook van andere banken zijn biedingen te verwachten.”

De nieuwe bank, die de naam van First Interstate aanneemt, wordt de grootste bank in het gebied ten westen van de Mississippi. De nieuwe combinatie krijgt een balanstotaal van 92,4 miljard dollar (146 miljard gulden) en wordt daarmee negende op de ranglijst van Amerikaanse banken. Het concern beschikt in totaal over 1.514 filialen en 4.692 geldautomaten in 21 staten.

Aandeelhouders First Interstate krijgen voor elk stuk dat zij bezitten 2,6 aandelen First Bank. Bij de huidige boekwaarde van First Bank komt dit neer op ruim 132 dollar (209 gulden) per aandeel First Interstate. Het bod van First Bank is in principe hoger dan dat van WFC, maar door de koersdaling van de aandelen First Interstate ligt het bod van First Bank nu feitelijk lager.

De reden dat het bestuur van First Interstate toch de voorkeur geeft aan de vriendschappelijke fusie met First Bank, is dat een vijandelijke overnamepoging door Wells een groot aantal arbeidsplaatsen zou kosten. WFC denkt met de overname de jaarlijkse kosten met zo'n 500 miljoen dollar te kunnen verminderen. Onder de paraplu van First Bank blijven de banen bij Interstate behouden en kunnen de bestuurders op hun directiezetel blijven zitten. Wells wilde gisteren geen commentaar leveren op de fusie van First Interstate en First Bank. (Reuter, AP)

(Reuter, AP)