ASM International uit rode cijfers

De Bilthovense producent van computerchip-apparatuur ASM International heeft over het derde kwartaal van dit jaar weer een winst weten te boeken. Het netto resultaat kwam uit op 23,3 miljoen gulden, tegenover een verlies van 6,7 miljoen gulden over dezelfde periode van vorig jaar. Het aan de Amerikaanse computerbeurs Nasdaq genoteerde bedrijf maakt hiermee een winst van 2,23 gulden per aandeel.

De omzet steeg met 34,9 procent tot 175,5 miljoen gulden. Hogere vraag naar chips en daardoor ook naar produktie-apparatuur zorgden voor een stijging van de marges. Vooral de assemblage, die ASM International uitvoert in het Verre Oosten, zorgde voor rendementsstijgingen. Voor de rest van dit jaar en 1996 rekent het bedrijf op een gestage groei van de markt. ASM International stelt zijn aandeelhouders voor de aandelen op te splitsen. Daarbij laat het bedrijf beleggers de keuze om één aandeel op te splitsen in twee nieuwe stukken voor één bestaand aandeel of een verhouding van drie voor twee bestaande stukken. Afhankelijk van die keuze verandert het totale aantal eigendomsbewijzen van tien miljoen in vijftien of dertig miljoen. Een buitengewone aandeelhoudersvergadering moet daar op 7 december over beslissen. ASM International maakte vroeger deel uit van Philips, maar maakte zich onder leiding van president-directeur A. del Prado enkele jaren geleden los van het Eindhovense concern en noteerde zijn aandelen aan de Amerikaanse elekrtonische Nasdaq-beurs. Datzelfde gebeurde vorig jaar met ASM International's vroegere zuster ASM Lithography in Veldhoven, waarin Philips een meerderheidsbelang houdt. ASM Lithography is behalve aan de Nasdaq bovendien genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs.