Arafat was er liever ook bij geweest

WASHINGTON, 7 NOV. De Palestijnse leider Yasser Arafat vond het gisteren erg pijnlijk de begrafenis van de Israelische premier Yitzhak Rabin op de televisie te moeten volgen, en niet in eigen persoon afscheid te hebben kunnen nemen.

Arafat vertelde in het CNN-programma Larry King Live dat hij zijn best had gedaan om de begrafenis in Jeruzalem bij te wonen. Maar hij zei het Israelische verzoek om weg te blijven om veiligheidsredenen, te respecteren. “Ik stond in permanent contact met (waarnemend premier) Peres en ik begreep hun redenen volledig”, zei hij in Gaza. Arafat, die gisteren nog door president Clinton vanuit Jeruzalem werd opgebeld, is nu in Kairo voor overleg met de Egyptische president Mubarak.

De Palestijnse leider, die vorig jaar met Rabin en Peres de Nobelprijs voor de vrede deelde, zei de laatste jaren goed bevriend te zijn geraakt met de Israelische premier en diep te zijn geroerd door de begrafenis. “Het was zeer pijnlijk voor me, speciaal toen ik naar mijn zuster, mevrouw Rabin, keek. Het was heel moeilijk voor me.”

Arafat zwaaide Rabin lof toe. Hij noemde hem een man die zowel in oorlog als in vrede moedig was. “We boden elkaar moedig het hoofd, en we schudden elkaar moedig de hand”, zei hij, doelend op hun strijd en op de eerste openbare handdruk voor het Witte Huis in 1993.

Arafat drukte opnieuw de hoop uit dat het vredesproces zal voortduren en vroeg de Amerikaanse president Clinton en diens Russische ambtgenoot Jeltsin om steun. “Vrede is niet alleen een Palestijnse noodzaak”, zei hij. “Het is een internationale noodzaak. Ik hoop dat God ons zal helpen onze zeer moeilijke mars en het vredesproces voort te zetten.” (Reuter)