Amerikaan bekent schuld aan verkrachting in Japan

TOKIO, 7 NOV. Eén van de drie Amerikaanse militairen die zijn beschuldigd van het verkrachten van een twaalfjarig meisje op Okinawa heeft toegegeven aan alle beschuldigingen. Vandaag was de eerste dag van het proces tegen de drie mannen. Het incident heeft verzet tegen de grote aanwezigheid van het Amerikaanse leger op Okinawa versterkt.

De twee andere verdachten van de verkrachting hebben alleen toegegeven het meisje te hebben aangevallen en ontvoerd, niet verkracht. Volgens de aanklacht was het meisje aan het begin van de avond van 4 september uitgegaan om een schrift te kopen toen de drie het meisje overmeesterden, haar ogen en mond met tape afbonden, haar handen bonden en vervolgens met een auto naar een afgelegen weg bracht en verkrachten.

De drie werden de volgende dag op hun basis door de Amerikaanse Militaire Politie gearresteerd. Ze zouden een collega van hun plannen hebben verteld en gevraagd mee te gaan. Deze zou echter hebben geweigerd en de politie hebben ingelicht. Twee van de verdachten - in de leeftijd van 20 tot 22 jaar - zijn getrouwd en hebben kinderen. De verdachten kunnen een maximale straf van levenslang krijgen als ze schuldig worden bevonden.

In een brief aan de rechtbank schrijft de vader van het meisje: “Ik wil de drie vermoorden.” Het meisje schrijft: “Ik hoop dat ze de rest van hun leven in de gevangenis blijven.” en voegt er aan toe dat alle buitenlanders haar nu angst inboezemen. De verdachten hebben gezegd een ongespecificeerd bedrag als schadevergoeding aan het meisje te willen betalen.

Een familielid van de verdachten zei gisteren tegen de New York Times dat ze zich ergerde aan de excuses van de Amerikaanse minister van defensie vorige week omdat dit het uitgangspunt van een eerlijk proces - onschuldig tot anders is bewezen - ondermijnt. Een nicht van één van de verdachten zei vandaag voor de rechtbank dat ze niet geloofde dat de drie een eerlijk proces zullen krijgen.

Naar verwachting zal het proces tot half december duren en zal de rechtbank voor het einde van dit jaar uitspraak doen. Een ongewoon snelle handelswijze die naar verluidt is ingegeven door de grote onrust die het incident op Okinawa heeft veroorzaakt. De veiligheidsrelatie met de Verenigde Staten staat onder druk nu er veel verzet is gerezen op Okinawa tegen de grote aanwezigheid van het Amerikaanse leger op het eiland.

Voor de rechtszaak was veel belangstelling op Okinawa. Vooral jonge vrouwen probeerden bij het paleis van justitie een schaarse plaats op de publieke tribune te krijgen. Terwijl de belangstellenden toekeken brachten agenten de verdachten naar binnen en hielden ze met schilden onzichtbaar voor publiek en televisiecamera's.

    • Hans van der Lugt