Alpinist Vos 'ziek' van onervaren Witrussin

AMSTERDAM, 7 NOV. Een onervaren Witrussische bergbeklimster heeft de Nederlandse soloklimmer Bart Vos vijftig meter voor de top van de Dhanlagire in Nepal weerhouden van succes. De Dhanlagire is met een hoogte van 8.167 meter de op vijf na hoogste berg van de wereld. Bij zijn aankomst op Schiphol gisteren zei Vos er nog steeds “ziek en hoogst verontwaardigd” van te zijn hoe zijn expeditie op 12 oktober op de valreep is mislukt.

Na drie nachten en twee dagen storm verliet Vos op die bewuste donderdag zijn tent voor de topbeklimming. Tot zijn verrassing werd hij eerst op afstand en later van zeer nabij gevolgd. De achtervolgende bleek een Witrussin, lid van een Bulgaarse expeditie. “Ze had dunne kleding en slechte schoenen aan. Ze had nauwelijks klimervaring en volgde me op enkele decimeters”, vertelt de Nederlandse beklimmer.

“Op de steile ijswand botste ze met haar hoofd voortdurend tegen de onderkant van mijn stijgijzers. Levensgevaarlijk. Als één van ons was uitgegleden, hadden we het allebei niet overleefd.” Vijftig meter voor de top, rond 16.30 uur plaatselijke tijd, besloot de Nederlandse bergbeklimmer zijn poging te staken.

“De vrouw had bevriezingsverschijnselen, geen materiaal en niet de ervaring om in het donker alleen af te dalen. Ik voelde me verantwoordelijk en besloot haar mee terug te nemen”, herinnert Vos zich.

Tot zijn verbijstering volgde de Witrussin hem niet, maar probeerde ze alleen de top te bereiken. Dat lukte haar niet. Vos bereikte voor het donker alleen zijn tent. De vrouw is in de duisternis hun spoor kwijtgeraakt en heeft de nacht onbeschermd buiten doorgebracht. De punt van haar neus, alle vingers van een hand en beide voeten zijn toen bevroren. Deze ledematen moeten waarschijnlijk worden geamputeerd.

Vos: “Het gedrag van de vrouw en van haar expeditieploeg uit Bulgarije is in strijd met alle etiquettes van de bergsport. De leiding van de ploeg nam ook geen verantwoordelijkheid voor het lot van de vrouw. Sterker nog: die legde ze bij mij neer. Ik heb nog nooit zoiets bizars meegemaakt.” De Nederlander heeft bij het Nepalese ministerie van toerisme een aanklacht tegen de Bulgaarse expeditieleider ingediend. Collega-bergbeklimmers maakten hem er fijntjes op attent dat zo'n onderzoek een jaar of zes kan duren.

De expeditie van Vos heeft ongeveer 45.000 gulden gekost. (ANP)