Westerse wereld reageert geschokt

WASHINGTON/PARIJS, 6 NOV. In de gehele Westerse wereld is geschokt gereageerd op de moord op de Israelische premier Rabin.

“De wereld heeft een van zijn grootste mannen verloren”, zei de Amerikaanse president, Clinton, zaterdagavond in de rozentuin van het Witte Huis. De geëmotioneerde president noemde Rabin “mijn partner, mijn vriend”.

Clinton is inmiddels voor de begrafenis in Israel aangekomen. Met hem mee reizen onder meer de oud-presidenten Bush en Carter, en vertegenwoordigers van beide partijen in het Congres.

Clinton noemde Rabin “een strijder voor de vrijheid van zijn land, en nu een martelaar voor de vrede van zijn land”. De president haalde de woorden aan die Rabin ruim een maand geleden in het Witte Huis uitsprak, bij de ondertekening van het akkoord met de PLO over Palestijnse autonomie: “Laat het land van melk en honing niet het land worden van bloed en tranen. Laat het niet gebeuren.” Clinton sloot af met de opmerking: “Laat me slechts zeggen: Sjaloom, sjaver. Dag, mijn vriend.”

Leiders van joodse organisaties in de Verenigde Staten reageerden diep geschokt op het nieuws. Rabin was hier gerespecteerd en zelfs populair, ook al heeft hij een aantal conflicten gehad met woordvoerders van de joodse gemeenschap in de VS. Rabin verweet hun herhaaldelijk zijn politieke tegenstanders van de Likud te steunen. Op zijn beurt kreeg hij van hen het verwijt dat hij er klakkeloos van uitging dat de Amerikaanse joden elke Israelische regering wel zouden steunen, ongeacht de politiek die deze voerde.

De Franse president, Chirac, noemde de aanslag op Rabin gisteren een “verfoeilijke moordaanslag”. “Deze laffe aanval laat de wil van extremisten zien om het vredesproces te onderbreken dat hij met visie, moed en doelbewustheid meer dan vier jaar heeft geleid.”

Volgens de Duitse bondskanselier, Kohl, “rouwen Duitsers met Rabins vrouw, zijn gezin, met het volk van Israel en alle mensen in de hele wereld die van vrede houden”.

De premier van het Verenigd Koninkrijk, John Major, zei gisteren dat Rabin zijn leven voor de vrede heeft gegeven. “De beste manier om hem te gedenken is daarom om die vrede te bereiken”. (AP, AFP, Reuter)